Sarajevo: Svi uhapšeni na slobodi

Iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteno preostalih deset privedenih demonstranata, javlja bosanskohercegovački portal Klix.ba. Protesti završeni oko 20h.

Izvor: B92

Nedelja, 09.02.2014.

19:49

Default images

Kako piše Klix.ba, svi su pušteni na slobodu nakon što je ocenjeno da nema osnova da budu zadržani u pritvoru. Među njima je i Sanjin Čepalo koji se sumnjiči za organizaciju protesta.

Podsećamo, današnji protesti su mirni. Protest u Sarajevu je počeo u podne ispred zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu, gde se okupilo oko 200 demonstranata da bi njihov broj bio povećan na više od 1.000.

U Sarajevu je pročitan proglas u kome se zahtevaju ostavke vlasti, ukazuje se na težak socijalni položaj ljudi, a najavljen i nastavak mirnih protesta u tom gradu.

Demonstranti u Sarajevu zapretili su ranije danas blokadom grada ako ne budu pušteni uhapšeni tokom proteklih dana.

Građani su tražili i ukidanje administrativnih jedinica. Inače, Federacija BiH ima deset kantona.

Kako javlja Klix.ba celodnevni protest prošao je bez incidenata, a policija danas nije imala razloga da interveniše.

Pred zgradom Predsedništva BiH nešto pre 20h ostalo je svega 20-ak demonstranata, ali ubrzo su i oni otišli kućama.

Protesti su danas održani i u Tuzli i Bihaću.

Oko 100 građana Tuzle ponovo se okupilo ispred zapaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kako bi dali podršku građanima u drugim gradovima i kako bi ponovili svoje zahteve koji su upućeni zastupnicima u Skupštini TK.

Tuzlaci traže da se, nakon ostavke premijera Tuzlanskog kantona, imenuje vlada nestranačkih eksperata.

Kako je bilo najavljeno, i danas su se na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupili građani koji traže ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, za koga se ovih dana nije znalo gde se tačno nalazi, u BiH ili Hrvatskoj, odbija da podnese ostavku i optužuje predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da je organizovao nerede u Federaciji.

Lipovača je na konferenciji za novinare u Bihaću rekao da, iako građani od njega to očekuju, njegova vlada neće donositi odluke samo zato što to neko od njih traži i dodao da je toj vladi “šef” kantonalna skuština.

“Ili ćemo ostavke podneti svi, ili niko”, rekao je Lipovača, koji tvrdi da nije bežao u Hrvatsku, kako su to pisali neki mediji, pa i saopštavala policija.

Ostavke bosanskih funkcionera, nastavljene su i danas.

U međuvremenu je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH, Himzo Selimović najavio je ostavku. Do sada su ostavke podneli i premijeri Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničkog kantona, a Vlada Kantona Sarajevo odžava vanrednu sednicu. Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Himzo Selimović najavio je ostavku zbog, kako kaže, nemogućnosti da garantuje bilo čiju bezbezbednost.

O tome će, dodao je, nadležne obaveštiti pisanim putem.

Selimović kaže da će povući i kandidaturu za novi mandat na toj poziciji, a nakon višednevnih protesta u više gradova Federacije BiH, koji su u pojedinim gradovima prerasli u rušilačke demonstracije.

"Kad me članovi Predsedništva BiH budu pitali da li garantujem sigurnost da mogu doći na posao, ja im to u ovim uslovima stalnih tenzija ne mogu garantovati", naveo je Selimović koji, medjutim, kaže da ne prihvata da je kriv za takvu sitauciju.

Naglasio je da su svi raspoloživi kapaciteti Direkcije na čijem je čelu bili u funkciji zaštite Predsedništva BiH i da je grupa nasilnih demonstranata koja je probila kordon policije i ušla u zgradu dislocirana u roku od desetak minuta.

Ipak, dodao je, spolja su zapaljene dve prostorije.

"Direkcija nema naredbodavnu nadležnost. Ona ima propisanu obavezu svih policijskih agencija da pruže pomoć, ali nemamo propisane sankcije. Toga dana tražili smo angažman specijalne jednice SIPA, a odogovoreno nam je da oni nemaju zakonsku nadležnost"”, rekao je Selimović, istakavši da se, kako su prenele banjalučke “Nezavisne novine”, gotovo tri godine radi na usaglašavanju procedure za postupanje u kriznim situacijama, ali se to još nije dogodilo. Kako su tekli današnji protesti i šta su demonstranti rekli reporteru B92 u Sarajevu, pogledajte u našem prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: