"Značajan korak Crne Gore ka EU"

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako ocenio da otvaranje poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora sa EU predstavlja značajan korak za Crnu Goru.

Izvor: B92

Nedelja, 09.02.2014.

19:30

Default images

To je važan korak zato što bi bez tih poglavlja bilo veoma teško otvoriti nova, odnosno napredovati u pristupni pregovorima, precizirao je Del Monako u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi".

“To je uspeh za Crnu Goru, i dobro je to jasno naglasiti. Ta poglavlja su otvorena zato što je Podgorica pokazala odlučnost da napreduje u oblasti pravne države i što je pokazala konkretnost, na primer kroz usvajanje ustavnih reformi u parlamentu 31. jula prošle godine”, rekao je itaijanski diplomata.

Jasno je, kaže, da otvaranje poglavlja 23 i 24 ne znači da se stiglo do cilja.

Naprotiv, ukoliko mi dozvolite sportsku metaforu, to znači zauzimanje startnih pozicija. Sada se ulazi u suštinu pregovora tokom tekućeg predsedavanja Grčke Evropskom unijom, nakon kojeg sledi italijansko predsedavanje od 1. jula ove godine”, rekao je Del Monako, istakavši uverenje da će Rim i Podgorica tada raditi zajedno “rame uz rame”.

Koristeći priliku da bi, kako je rekao, izbegao bilo kakav nesporazum, Del Monako je poručio: Jednom kada uđu u Evropsku uniju, zemlje članice su pozvane na stalne reformske napore, s obzirom na to da je evropska integracija jedan proces koji nikad ne staje…”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: