Mesić: Kriv je Dejtonski sporazum

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić kaže da sa zabrinutošću prati zbivanja u susednoj BiH poslednjh dana.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.02.2014.

10:57

Default images

On tvrdi da razume razočaranje građana, ali da nasiljem ne mogu ništa da menjaju, već da je nužno promeniti, kako kaže, tzv. Dejtonski sporazum o ustrojstvu BiH.

"Razumem motive onih koji su, pritisnuti stanjem u kojem su se našli, izašli na ulice. Razumem njihovo razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije ne popravlja, nigde ne nazire. Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići", navodi se u saopštenju iz kabineta bivšeg predsednika Hrvatske.

Za, kako navodi, tzv. Dejtonski sporazum, čije donošenje smo svojevremeno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, kaže da je voljom njegovih kreatora postao ključna prepreka na putu pretvaranja BiH u funkcionalnu državu.

Tvrdi da, iako Dejtonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovog nadograđivanja, to se nikada nije dogodilo.

"Umesto toga, na Dejton i neprirodnim entitetima koje je on stvorio insistiralo se kao na nedodirljivoj dogmi, a visokom predstavniku međunarodne zajednice koji je, formalno, imao ovlašćenja da premosti sve veću podeljenost unutar BiH, u kojoj su se entiteti, posebno jedan, pretvarali u para-države, uskraćivala sem mogućnost da ta ovlašćenja koristi na dobobit BiH i u dugoročnom interesu svih njenih građana", naveo je Mesisić u saopštenju dostavljenom medijima.

On je upozorio da su građani BiH tretirani isključivo kao pripadnici konstitutivnog naroda, a entiteti za koje "ne postoji ni istorijsko, ni političko utemeljenje kao neprolazna vrednost", iako je nefunkcionalnost BiH kao države svakim danom bila sve očitija.

"Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska,
shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Dejtona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutrašnjim ustrojstvom bitno različitim od današnjeg", naglasio je bivši predsednik.

On je ocenio da su "nemiri poslednjih dana bili žuti karton i da ne treba čekati da ulica ispostavi i crveni karton, jer će tada biti kasno".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

206 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: