Užičani konačno mogu da piju vodu

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić donela rešenje po kome se ukida zabrana korišćenja vode iz užičkog gradskog vodovoda za piće i spremanje hrane.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.02.2014.

08:54

Default images

Tadićeva je rekla da je jutros stigao rezultat trećeg uzorkovanja vode i da je i on, kao i prethodna dva, pokazao da nema prisustva algi u vodi iz užičkog vodovoda i da je ona bezbedna za piće.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević nedugo zatim ukinuo je vanrednu situaciju u Užicu.

“Nakon 43 dana danas sam doneo odluku o ukidanju vanredne situacije i deangažovanju sredstava i ljudstva koji su bili angažovani u vanrednoj situaciji. Želim da se zahvalim pripadnicima Vojske Srbije, Crvenog krsta i radnicima Jedinstva bez kojih ne bi mogli da organizujemo snabdevanje Užičana pijaćom vodom. Posebno se zahvaljujem građanima Užica koji su imali strpljenja", izjavio je Milošević posle sednice Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Užica rekao je da je Komisiji koju je formirala Vlada Republike Srbije uputio predlog da se sanacija akumulacije Vrutci uradi tako da “Užičani u narednih 50 do 100 godina nemaju probleme sa vodom”.

Takođe je najavio da će javni tužilac uskoro izaći u javnost sa saopštenjem dokle se stiglo u istrazi o tome ko je kriv za situaciju na akumulaciji Vrutci, na kojoj su se pojavile alge zbog kojih Užičani mesec i po nisu smeli da koriste vodu za piće.

Republička inspekcija donela je odluku o zabrani korišćenja vode za piće i pripremu hrane u Užcu krajem decembra, zbog prisustva algi u vodi za piće, koje su, kako je tada objašnjeno, posledica intenzivnog razmnožavanja, takozvanog cvetanja algi u jezeru Vrutci, odakle se Užičani snabdevaju vodom za piće.

Akumulacija Vrutci je od tada van funkcije, a Užičani se, posle izgradnje alternativnog cevovoda, pijaćom vodom snabdevaju sa izvorišta Sušička vrela u opštini Čajetina.

Vojska otišla iz Užica posle pomoći u vodosnabdevanju

Užice su danas napustili pripadnici Druge brigade kopnene vojske Srbije, koji su protekla 44 dana bili angažovani na pružanju pomoći građanima u vodosnabdevanju cisternama.

Potpukovnik Zdravko Dabižljević izrazio je zahvalnost užičkoj lokalnoj samoupravi na pomoći u izvršavanju poverenog zadatka u okviru koga su tri i po miliona litara vode za piće učinili dostupnim građanima Užica.

Član Gradskog veća Užica Branislav Marić izrazio je zahvalnost vojnicima za sve što su učinili u protekla 44 dana u teškom vremenu za jedan veliki grad koji je ostao bez vode za piće.

Vojne cisterne za vodu od danas su dislocirane iz Užica, a pripadnici brigade nastavili su put svojih odredišta u Kraljevo, Trsetnik, Rašku, Novi Pazar i druga mesta.

Zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije u vreme vanredne situacije u Užicu napravljen je cevovod u dužini od 1,8 kilometara sa Sušičkih vrela iz opštine Čajetina kao alternativni izvor snabdevanja, zahvaljujući kojem su Užičani ponovo u prilici da koriste ispravnu vodu za piće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: