Umro čehoslovački komunista Bilak

Bivši visoki čehoslovački zvaničnik Vasil Bilak, koji se zalagao za sovjetsku okupaciju te zemlje, umro je u utorak, saopštila je Komunistička partija Slovačke.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.02.2014.

12:53

Default images

Bilak je preminuo u 96. godini u Bratislavi, gde je živeo, saopštila je ta partija, ne navodeći uzrok smrti.

Nekadašnji komunistički zvaničnik je rođen 11. avgusta 1917. godine u selu Krajna Bistra u severoistočnoj Slovačkoj.

Bilak je bio deo tvrdog jezgra komunista koji se suprotstavljao pokušajima vođe liberalnog krila Aleksandra Dubčeka da reformiše partiju krajem šezdesetih godina.

Bilak je ostao upamćen po tome što je sa još četvoricom zvaničnika napisao pismo u kome je pozvao sovjetske trupe da 1968. uđu u Čehoslovačku i uguše Praško proleće.

"Socijalizam je u našoj zemlji u opasnosti", napisali su u pismu lideru sovjetske komunističke partije Leonidu Brežnjevu, tražeći od njega da "kako bi pomogao - upotrebi sva sredstva koja ima na raspolaganju".

Bilak je bio i poslednji živi autor tog pisma.

Vaclavu Havelu, vođi Plišane revolucije 1989. koja je dovela do sloma 40 godina dugog komunističkog režima, kopiju pisma 1992. uručio je nekadašnji ruski predsednik Boris Jelcinj.

Tokom invazije trupa Varšavskog pakta, predvođenih sovjetskom vojskom, ubijeno je više od 100 ljudi u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Bilak, kao član Centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke, imao je vodeću ulogu u uspostavljanju tvrdokornog komunističkog režima posle invazije ŠSR-a, navodi AP.

Tokom '80-tih, on se suprotstavljao reformama sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova.

Tužilaštvo slovačke države je pokušalo da pokrene istragu o Bilakovoj ulozi u dešavanjima 1968, ali je odustalo zbog nedostatka dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: