Neredi u Tuzli, ministri pobegli

Situacija u Tuzli, gde su danas neredi eskalirali, smiruje se na momente, ali se demonstranti povremeno ponovo okupljaju. U sukobima desetine povređenih.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.02.2014.

13:07

Default images

Tokom protesta više od 6000 nezadovoljnih radnika i građana, koji su počeli juče, kamenovana je zgrada kantonalne vlade, čija se ostavka traži, paljene su gume, blokirane saobraćajnice, a zapaljena je i zastava kantona Tuzla.

Ministri i zaposleni pobegli su na sporedni ulaz zgrade. U neredima lakše je povređeno nekoliko desetina građana i policajaca, a pripadnik specijalne policije Bećir Džinić zadobio je povrede opasne po život, objavio je Dnevni avaz.

Radnicima propalih firmi i nezadovoljnim građanima koji su im se pridužili, podršku su dali i demonstranti iz drugih gradova, a manji protesti održani su i u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Kaknju..

Nezaposlenost, teško ekonomsko stanje, nova radna mesta i načini zapošljavanja samo su mali deo problema koji muče građane BiH.

Situacija je eskalirala kada je na demonstrante bačen suzavac pa je došlo do sukoba sa policijom, pri čemu je povređeno nekoliko desetina osoba - i učesnika protesta i policajaca.

Pošto je i po treći put bačen suzavac, lekari Hitne pomoći građanima su delili zaštitne maske.

Autobusi iz drugih gradova sa građanima koji su želeli da se pridruže demonstrantima, zaustavljeni su na ulazu u grad, pa su putnici iz Zenice, Lukavca, Kalesije, Živinica i drugih mesta krenuli peške ka Tuzli.

Ministar policije kantona Tuzla Zoran Teofilović rekao je popodne na konferenciji za štampu da "policija zasad sve drži pod kontrolom iako je zbog predostrožnosti i masovnosti protesta angažovan i veći broj policajaca iz ostalih policijskih uprava kantona".

On je kazao i da je policija delovala u skladu sa zakonom i da nije upotrebila silu, sve do momenta kada su sukobi eskalirali.

Demonstranti su raniej danas zasuli zgradu Vlade TK kamenicama, jajima i pirotehnikom. Policija još nije upotrebila silu, a nezadovoljni građani uzvikuju: "Lopovi, lopovi".

Agencija Fena objavila je da je na ulicama bilo više od 6.000 demonstranata, a da iz kantonalne Vlade saopštavaju da su spremni da u okviru sindikata i Ekonomsko-socijalnog saveta, budu pronađena moguća rešenja za probleme radnika i za smanjenje broja nezaposlenih.

Demonstranti ne odstupaju, traže da budu pušteni uhapšeni u jučerašnjim protestima i da "Vlada odstupi".

Aktuelna bezbednosna situacija razmatrana je danas na sednici Kolegijuma Opštinskog veća Tuzla, sa koje je zatraženo od kantonalne Vlade da izvrši rebalans budžeta i predvidi više sredstava za socijalno zbrinjavanje obespravljenih radnika, a da se nelegalne privatizacije ponište.

Iz sindikata "Dite" za "Dnevni avaz" su rekli da neće odustati od protesta dok Vlada ne položi račun, ali i dok se iz pritvora ne puste uhapšeni tokom jučerašnjih protesta kojima, kako kažu, nije omogućeno lečenje od povreda koje su zadobili.

Protesti su i danas počeli okupljanjem grupe radnika iz propalih firmi, koja je jajima i kamenicama gađala zgradu vlade i policiju, na koju je bačena i zapaljena baklja.

Vlada Tuzlanskog kantona je tokom prepodneva, za kada je bio zakazan nastavak protesta, uputila poziv predstavnicima firmi "Konjuh", "Polihem" i "Dita" da u 13 sati dođu na sastanak kako bi razgovarali o rešavanju problema s kojim se radnici i njihove firme suočavaju.

Zgradu Vlade obezbeđuje jedinica za specijalnu podršku MUP-a koja je postavila kordon.

Oglasio se i ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić, koji je od Nezavisnog odbora za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona tražio da preispita da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prilikom jučerašnjeg delovanja policije, prenela je Fena.

Kako je toj agenciji jutros rekao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, u jučerašnjim nemirima uhapšeno je 27 osoba, od kojih su 24 puštene na slobodu, a njih troje je zadržano.

Protiv puštenih podignute su krivične prijave za narušavanje javnog reda i mira, a protiv troje zadržanih i krivična prijava zbog napada na službeno lice.

Šarić je podsetio da su juče u neredima povređene 23 osobe, od kojih 17 policajaca i šest građana i da je oštećeno 11 službenih vozila.

Radnici koji su protest počeli u sredu, uz podršku nezaposlene omladine i drugih građana, želeli su da razgovaraju sa kantonalnim premijerom o problemima loših privatizacija zbog kojih su ostali bez posla. On je to najpre odbio, zatim prihvatio, ali nije postignut dogovor o broju članova delegacije koja je htela da uđe u vladu.

Kantonalna vlada je održala kasno sinoć vanrednu sednicu povodom nemira, a kako prenose mediji u BiH, premijer Sead Čaušević je želeo da se informiše o broju povređenih, da zatraži istragu o tome ko stoji iza protesta i da se izgrednici kazne. Zaključeno je i da će vlada od kantonalnog Tužilaštva zatražiti izveštaj o tome šta se dešava s prijavama radnika o kriminalnim privatizacijama.

Premijer Federacije BiH zakazao hitan sastanak

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zakazao je za večeras hitan sastanak u Sarajevu zbog protesta radnika i građana nekoliko gradova u Federaciji BiH.

Na sastanak su pozvani direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, ministar unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije i
glavni federalni tužilac, kao i premijeri, ministri unutrašnjih poslova, policijski komesari i glavni tužioci Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Danas su u više gradova u Federaciji održani protesti građana.

U Sarajevu su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajeva protestovali građani kako bi podržali radnike koji dva dana protestuju u Tuzli. Demonstanti su pokušali ući u zgradu kantonalne Vlade, posle čega je intervenisala specijalna policija. U sukobu građana i policije, povređena su četiri policajaca kada je na policajce bačen suzavac.

Građani Bihaća i Zenice protestovali su danas kako bi podržali radnike u Tuzli, dok su udruženje građana Oštra nula i Helsinški
parlament građana Banjaluke najavili za sutra protestnu šetnju u znak podrške građanima Tuzle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: