Rabini: Keri objavio rat Bogu

Grupa izraelskih rabina napisali su otvoreno pismo američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, optuživši ga da je objavio rat Bogu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.02.2014.

21:25

Default images

Rabini su ga optužli da je objavio rat Bogu, zbog trenutnih pokušaja posredovanja između izraelskih i palestinskih pregovarača.

Rabini su upozorili da Keri mora prestati s takvim aktivnostima kako bi izbegao božju kaznu.Pismo je poslao Komitet za spas zemlje i naroda Izraela, koji je osnovao rabin Šolom Dov Volpo, osnivač pomenute partije.

Komitet se protivi političkom sporazumu sa Palestincima koji uključuje teritorijalne ustupke.

"Vaši neprekidni napori da izvršite eksproprijaciju sastavnih delova naše Svete zemlje i predate ih Abasovoj terorističkoj bandi graniče se s objavom rata protv našeg Stvoritelja i Vladaoca sveta!Jer Bog je poklonio čitavu Zemlju Izrael našim precima, Avramu, Isaku i Jakovu kako bi je oni zaveštali, kao večno nasleđe svojim potomcima, jevrejskom narodu do kraja vremena", ističe se u pismu.

Rabini tvrde da Keri namerava da dovede u opasnost izraelske Jevreje približavajući ih potencijalnoj raketnoj vatri sa Zapadne obale, ako bude predata Palestincima.

"Ako nastavite taj destruktivni put, osiguraćete trajnu sramotu u jevrejskoj istoriji jer donosite nesreću jevrejskom narodu", naveli su rabini, uz apel da odmah prestanu svi napori da se postignu "katastrofalni sporazumi -kako bi se izbegla teška nebeska kazna za sve umešane," zapretili su oni, kako prenose izraelski mediji.

Kerija su nedavno kritikovali i neki izraelski ministri između ostalog i za to što je upozorio na posledice propasti mirovnih pregovora, a pre svega na rastuću delegitimizaciju i bojkot Izraela.

Glavni izraelski pregovarac u mirovnom procesu sa Palestincima, ministarka pravde Izraela, Cipi Livni, osudila je međutim danas kolege ministre zbog kritika na račun mirovnih napora američkog državnog sekretara.

Ona je za izraelski radio izjavila da se neki članovi vladajuće koalicije protive svakoj vrsti sporazuma, ocenivši da su nedavni verbalni napadi na Kerija "šokantni".

Ta njena izjava je odraz rastuće podele u koaliciji desnog centra u kojoj ima pristalica mirovnog sporazuma, ali ima i onih koji teže da spreče sporazum, zasnovan na okviru koji tek treba da predloži Keri.

Ministar ekonomije Naftali Benet, lider partije Jevrejski dom i pristalica jevrejskih naseljenika, zapretio je ove nedelje da će izaći iz koalicije ako Kerijevi predlozi ne budu prihvatljivi.

I drugi ministri kritikovali su Kerijev pristup, podseća Asošiejted pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: