PR: Delibašiću određen pritvor

Bivšem komandiru policije u severnom delu Kosovske Mitrovice Dragoljubu Delibašiću određen je jednomesečni pritvor, izjavio je njegov advokat Dejan A. Vasić.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.02.2014.

09:29

Default images

"Delibašiću se na teret stavljaju teška krivična dela koja su počinjena tokom 1999. i 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, a koja su povezana sa predmetom Olivera Ivanovića", rekao je ranije njegov advokat Dejan A. Vasić za televiziju Most iz Zvečana.

Vasić je u izjavi Tanjugu rekao da je pretpretresni sudija iz Euleksa Darijus Sielicki doneo rešenje kojim je je Delibašiću, zbog težine optužnice koja je zasnovana na izjavama dvojice zaštićenih svedoka i izjave date Specijalnom tužilastvu Kosova kosovskog ministra policije Bajrama Redzepija, određen jednomesečni pritvor.

Vasić je dodao da odbrana nije imala uvid u izjave svedoka a da su razlozi zbog čega je penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Delibašiću određen pritvor, kako je naveo sudija, mogućnost bekstva i uticaja na svedoke.

Vasić je kazao da istragom u ovom slučaju nisu obuhvaćeni samo Delibašić i lider SDP Oliver Ivanović već i neke druge osobe.

Uhapšeni penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić na današnjem saslušanju u Prištini branio se ćutanjem, saopštio njegov branilac.

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je da se bivši komandir policije u severnom delu Kosovske Mitrovice Dragoljub Delibašić na prvom saslušanju pred međunarodnim tužiocima danas u Prištini branio ćutanjem.

Vasić je u izjavi Tanjugu rekao da se Delibašić na njegovu sugestiju branio ćutanjem, jer smatra, da je to u najboljem interesu u ovoj fazi krivičnog postupka.

On je dodao da će u toku naredna 24 sata tužilastvo odlučiti da li će predložiti sudski pritvor Delibašiću koji je danas izveden pred Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine u Prištini.

Vasić je naglasio da se Delibašić tereti da je tokom ’99 i 2000. godine počinio niz teških zločina za koje je zaprećena kazna zatvora od deset godina do doživotne robije.

Dragoljub Delibašić je uhapšen po nalogu Euleksovog tužioca iz Specijalnog tužilaštva Kosova pošto se u utorak veče prethodno dobrovoljno prijavio policiji u Lešku na severu Kosova.

Iz Euleksa je saopšteno da je osumnjičeni optužen da je, postupajući u svojstvu komandira policije u Mitrovici 1999. i 2000, podsticao na izvrššenje krivičnog dela teškog ubistva oduzimanjem života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je izvršeno u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom "Čuvara mosta".

Delibašić je osumnjičen i za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokuššaju oduzimanja života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je dovelo do teških telesnih povreda, a koje je izvršeno u saučesništvu sa Ivanovićem.

On je osumnjčen i za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju oduzimanjem života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je izvršeno sa Ivanovićem.

"Čuvari mosta" je naziv za grupu ljudi koja je u severnom delu Kosovske Mitrovice, tokom povlačenja srpske vojske i polcije sa Kosova 1999. godine a i posle branila taj deo grada od upada Albanaca.

Naziv su dobili jer su neprestalno dežurali na dva mosta na Ibru koji razdvajau severni srpski, od južnog albanskog dela Kosovske Mitrovice.

Delibašiću je specijalni tužilac za ratne zločine Euleksa Ćezare Mikalčuk odredio policijski pritvor, nakon što ga je Euleks uhapsio na severu Kosova u utorak, 4. februara.

Portparol Euleksa Bljerim Krasnići potvrdio je za prištinske medije da se Delibašić (57) sumnjiči i za ubistvo 10 i ranjavanje 25 Albanaca u severnoj Kosovskoj Mitrovici 3. i 4. februara 2000. godine, nakon ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo.

Za taj zločin osumnjičen je i lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.

Ivanoviću je, nakon privođenja, 28. januara određen jednomesečni pritvor, a rešenje o pritvoru je danas, posle žalbe advokata, potvrdio i apelacioni sud u Prištini.

Tužilaštvo potvrdilo hapšenje

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je da je na severu Kosova uhapšen Dragoljub Delibašić i navelo da se on tereti za podstrekivanje na ubistva i pokušaj ubistva Albanaca u saizvršilaštvu sa liderom SDP Oliverom Ivanovićem.

U saopštenju se navodi da se Delibašić sinoć dobrovoljno prijavio u Lešku, na severu Kosova, pred glavnim tužiocem Specijalnog tužilaštva Kosova. On je kasnije uhapšen po nalogu međunarodnog tužioca iz Specijalnog tužilaštva.

Dodaje se da je on osumnjičen da je kao komandir policije u Mitrovici 1999/2000. godine podsticao na ubistva i pokušaj ubistva Albanaca, u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, tadašnjim navodnim vođom "Čuvara mosta".

Osumnjičeni će se danas pojaviti na razgovoru sa međunarodnim tužiocem.

Milan Ivanović: Napad na Srbiju i srpski narod

Hapšenje nekadašnjeg visokog funkcionera MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića je napad na Srbiju, srpski narod i njihove čelnike na Kosovu i Metohiji, ocenio je danas predsednik SNV severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović.

Ivanović je za agenciju Beta ocenio da u "ovakvoj atmosferi linča i pritisaka treba preispitati i briselske sporazume i dogovore". "Cena evrointegracija ne mogu biti ljudski životi i njihove sudbine", ocenio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, na delu je "zamena teza, organizovani, sistematski i institucionalni teror na Kosovu i Metohiji".

"Ovo je pokušaj kosovskih institucija uz podršku njihovih mentora da se krivci proglase žrtvama, a da se žrtve proglase krivcima i zločincima, da Srbe treba osuditi, jer oni navodno izazivaju nasilje nad Albancima, čine ratne zločine. Time se opravdava petnaestogodišnje nasilje - od otimanja srpske imovine, zatiranja srpskih grobalja i crkava, do vadjenja organa Srbima", rekao je Ivanović.

Milan Ivanović je naveo da "postoje najave za hapšenje desetina i stotine Srba, koji se nalaze na nekakvim listama za hapšenje" i ocenjuje da je na sceni "propagandno-psihološki rat protiv Srba po već vidjenom hrvatskom modelu".

"Na ovaj način jedan deo Srba treba zastrašiti, raseliti i etnički očistiti, jedan deo uhapsiti, a ostale asimilovati, promeniti im svest i identitet da postanu Kosovari, kako bi sačuvali goli život", rekao je Ivanović.

On je dodao da se "sve to dešava pod okriljem Euleksa i da na severu Kosova i u Kosovskoj Mitrovici vlada nikada veća neizvesnost i strah, jer svi mogu biti uhapšeni po svedočenju dva Albnca".

Milan Ivanović je podsetio da je i on kao predsednik SNV dva puta sedeo na optuženičkoj klupi i pokazalo se da su optužbe bile lažne.

"Verujem da će se i ovog puta pokazati da su optužbe protiv Ivanovića i Delibašića lažne, ali im treba omogućiti da se brane sa slobode", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: