Galenika: Lekovi donosili milijarde

Tužilaštvu za organizovani kriminal na raspolaganju policijski izveštaj o malverzacijama u "Galenici“. "Velefarm“ bezvrednim menicama finansirao nabavku.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 05.02.2014.

22:50

Default images

Policijski izveštaj o malverzacijama, ali i o odgovornima za sunovrat "Galenike“, koji je podnet Tužilaštvu za organizovani kriminal, pokazuje sve beščašće čerupanja nekada najvećeg srpskog farmaceutskog giganta, pišu "Novosti".

Dokazima je potkrepljeno kako je "Velefarm“ sa 102 bezvredne menice "platio“ lekove i druge farmaceutske proizvode u iznosu od najmanje 7,7 milijardi dinara, odnosno 77 miliona evra i sav novac od prodatih proizvoda zadržao za sebe.

Najnoviji izveštaj, kojim je predistražni postupak o malverzacijama u "Galenici“ praktično završen, tereti 11 ljudi da su pomogli u pljačkanju ove farmaceutske kompanije. Najodgovorniji su, prema tvrdnjama policije, bivši predsednik Upravnog odbora "Galenike“ Dejan Backović, direktor Nenad Ognjanović, kao i Dragoljub Vučićević, suvlasnik "Velefarma“...

Obuhvaćen je period od novembra 2008. do 31. decembra 2012. godine. Uprkos tome što "Velefarm“ u tom trenutku već duguje "Galenici“ oko 2,5 milijardi dinara, 8. januara 2009. godine sklapaju novi ugovor o nabavci lekova i farmaceutskih proizvoda u iznosu od sedam miliona dinara.

Već početkom februara iste godine potpisuje se ugovor "težak“ čak 2,2 milijarde dinara, a mesec i po kasnije još jedan, po kome se „Galenika“ obavezuje da isporuči dodatnu robu u vrednosti od 21 milion dinara. "Galenika“, iz priloženih materijalnih dokaza se vidi, sve vreme isporučuje lekove, iako "Velefarm“ za preuzetu robu nije platio ni dinar. Kada se početkom 2010. sa Vučićevićevom firmom sklapa ugovor za isporuku lekova i ostalih proizvoda u toj godini, "Velefarm“ već duguje 5,9 milijardi dinara.

Policija sumnjiči Backovića da je po njegovom nalogu Ognjanović sklapao ove štetne ugovore sa Vučićevićevim holdingom. Kao zalog plaćanja "Velefarm“ je davao menice, čiji su rokovi dospeća za naplatu (uz saglasnost nadležnih u „Galenici“), pomerani sve do trenutka dok računi pomenutog holdinga nisu blokirani. Čak i tada je "Galenika“ nastavljala da isporučuje lekove.

I ne samo to. Banke se na osnovu menica namiruju sa "Galenikinog“ računa, jer su "Velefarmov“ i računi njegovih povezanih firmi u blokadi. Tako da Vučićevićeva firma „sisa“ ovu farmaceutsku kompaniju po dva osnova - uzima lekove, daje bezvredne menice, koje banke naplaćuju opet od "Galenike“ kao regresnog dužnika, sve sa kamatama i bankarskim uslugama.

Pored toga, "Galenika“, kao solidarni dužnik (odgovara celokupnom svojom imovinom), po ugovoru sklopljenom 13. oktobra 2010. godine, otplaćuje i kredit od 2,2 miliona evra sa kamatama, koje je "Velefarm“ uzeo od Unikredit banke. Policija sumnja da je Ognjanović to potpisao po nalogu Backovića, iako su obojica tada znali da Vučićevićev holding već duguje kompaniji na čijem su čelu - šest milijardi dinara.

"Galenika“ je za dodatnih 947 miliona dinara oštećena i po osnovu sklapanja sporazuma o moratorijumu, 10. februara 2011. godine. Opet je reč o menicama, a u tom trenutku dug Vučićevićevih firmi prema ovoj kompaniji već se popeo na 6,9 milijardi dinara. Lekove i drugu robu koju je uzeo od "Galenike“ Vučićevićev holding je uredno preprodao, naplatio i novac zadržao. Na listi osumnjičenih je i Radoslav Sekulić, vlasnik kompanije "Habit farm“ iz Ivanjice. On se tereti da je sa Vučićevićem počinio krivično delo zloupotrebe u saizvršilaštvu od 11. jula 2012. do kraja iste godine. Sumnja se da je Vučićević dao nalog da se oko 945 miliona dinara sa računa "Velefarm holdinga“ (to je bio kredit uzet od AIK banke) prebaci na račun „Habit farma“ na osnovu ugovora o pozajmici.

Sumnja se da je za vraćanje kredita AIK Vučićevićev holding uzeo dva zajma kod Agrobanke, koji su namireni krajem juna 2009. novcem za koji se sumnja da je pribavljen proizvodima kupljenim od „Galenike“, kao i od kredita Privredne banke.

Ovim finansijskim "slalom“ transakcijama čerupanja „Galenike“ pridodat je i slučaj firme "Meditek“ iz Niša. Vučićević je osumnjičen i da je Miroslavu Jankoviću, direktoru niške firme, od juna 2008. do kraja decembra 2012. godine omogućio da "zaradi“ 232,2 miliona dinara, opet na štetu „Galenike“.

Policija je "češljajući“ papire došla do dokaza da je Vučićević dao nalog da se pomenuti novac na osnovu ugovora o zajmu prebaci sa računa "Velefarma“ na račun "Mediteka“. Jer Vučićevićev holding je od niške firme preuzeo vraćanje kredita uzetog od Univerzal banke. Kao garanciju "Velefarm“ je dostavio dokaze o potraživanju od prodaje lekova i robe uzete od „Galenike“.

E, sad je pitanje gde je završilo ovih skoro osam milijardi, kao i onih 900 miliona dinara za koje su podignute optužnice. Ko je na "Galenici“ najviše zaradio pitanje je na koje će istražni organi morati da daju odgovore. Jer, ako neko iz takvog farmaceutskog giganta "isisa“ više od 100 miliona evra i dovede ga na rub propasti, morao bi za to i da odgovara. Na potezu je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Istraga i optužnica

Istraga u slučaju "Galenika“ otpočeta je sredinom maja prošle godine, kad je uhapšeno osam osoba. Do tog momenta bilo je utvrđeno da je "Galenici“ naneta šteta za najmanje 12 miliona evra, ali kako je istraga tekla, tako je rasla i suma i broj osumnjičenih. Šest meseci kasnije, Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv deset osoba, kojima se na teret stavlja zloupotreba "teška“ više od 900 miliona dinara.

Tužilaštvo tvrdi da je malverzacijama prilikom prodaje lekova preduzeću "Farm-trejd“ sa Maršalskih Ostrva pribavljena protivpravna imovinska korist od 4,9 miliona evra, a privrednim društvima „Farmanari“ doo iz Novog Sada, "Unihemkom farm“ iz Podgorice i "Unihemkom farm“ iz Brčkog u iznosu od 80.249.904.962 dinara. Pored toga, protivpravna imovinska korist od 140 miliona dinara, kako se tvrdi, pribavljena je zanatskoj radnji i umetničkoj livnici "Jeremić“ iz Vrčina, a zanatskoj radnji „Pavlović“ 4,2 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: