Komisija od sutra i u Crnoj Gori

Konstitutivna sednica Komisije za praćenje i ispitivanje istraga nerešenih napada na novinare u Crnoj Gori biće održana sutra u Podgorici.

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

19:27

Default images

Predsednik komisije Nikola Marković kazao je da će, zbog moguće zastare u pojedinim slučajevima, odmah tražiti pristup pojedinim podacima od policije, Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i tužilaštva.

On je, u izjavi medijima, naveo da tu, pre svega, misli na dokumentaciju ANB o ugroženosti urednika “Dana” Duška Jovanovića, neposredno pre njegovog ubistva u maju 2004. godine.

“To će nam omogućiti da bez okolišanja imamo uvid ko, kad i kako je pretio Jovanoviću pre njegovog ubistva i šta je urađeno da se nakon tih saznanja obezbedi sigurnost urednika Dana”, kazao je Marković.

On je istakao da komisiju očekuje veliki posao, dodajući da Vlada Crne Gore i pravosudni organi pokažu političku volju za rasvetljavanje slučajeva napada na novinare.

“Ne sumnjam u podršku i zajednički rad sa ostalim kolegama. Siguran sam da će i oni biti aktivni i odmah zatražiti određene podatke kako bi se svi uključili u veliki posao koji je pred nama. Na taj način ćemo testirati iskrenost i spremnost institucija da nam dozvole pristup relevantnim informacijama i tako ubede javnost da zaista žele da se rasvetle slučajevi nasilja nad novinarima”, naveo je Marković.

U komisiji, pored Markovića, nalazi se još četiri novinara, šest predstavnika iz Tužilaštva, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i jedan predstavnik nevladinog sektora.

Komisija je formirana po uzoru na slično telo koje postoji u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: