Kacin: EU podržava put reformi CG

Jelko Kacin izjavio da je Crna Gora ostvarila napredak na evropskom putu, dodajući da Brisel ohrabruje tu državu da nastavi sa reformama.

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

18:57

Default images

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu je istakao da Evropska unija ceni zalaganje Crne Gore na putu ka članstvu u Uniju. “Izveštaj o napretku Crne Gore realno odslikava napredak zemlje ka članstvu u EU i predstavlja snažnu poruku ohrabrenja da se reformski proces nastavi, pa i produbi u nekim oblastima”, kazao je Kacin.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je uspešno preuzela štafetu širenja EU od Hrvatske.

"Crna Gora je preuzela štafetu širenja od Hrvatske i konkretnim zalaganjem i dosadašnjim reformskim uspesima ubedila EU da uporno i posvećeno radi na približavanju Uniji”, naveo je Kacin.

On je, kako prenose podgorički mediji, ukazao na neophodnost nastavka reforme pravosuđa i borbu protiv korupcije u Crnoj Gori. “Posebno se treba osvrnuti na nedavno otvaranje poglavlja 23 i 24 koje se odnose na učvršćivanje vladavine prava u zemlji. Vlada Crne Gore sada treba hrabro, odlučno i dosledno da radi na primeni akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije”, smatra Kacin. Crna Gora je, prema njegovim rečima, do sada pokazala da može da postigne brojne rezultate velikom brzinom kada posvećeno radi na nekom izazovu.

"Nadam se da će uz puno angažovanje parlamenta, civilnog sektora i opozicionih partija, Vlada Crne Gore dati konkretne rezultate u borbi protiv visoke korupcije i u naporima da se obezbedi nezavisnost, efikasnost i profesionalnost pravosudnog sistema”, kazao je Kacin.

On smatra da postoji veliki prostor za napredak na polju slobode medija i ljudskih prava, posebno prava manjina.

"Parade ponosa u Budvi i Podgorici su ubedljivi dokazi državotvornog pristupa izazovima menjanja temeljnih vrednosti crnogorskog društva. Nadležni organi moraju daleko više energije da posvete poboljšanju medijske situacije kako bi Crna Gora mogla da očuva i unapredi svoj status regionalnog lidera integracijskih procesa”, rekao je Kacin.

Crna Gora je 18. decembra prošle godine otvorila pet novih pregovaračkih poglavlja, među kojima i poglavlja 23 i 24, koja je Brisel ranije označio kao ključna za dalji evropski put te države.

Poglavlja 23 i 24 odnose na oblasti pravosuđa i vladavine prava, a Crna Gora je prva država sa kojom se pregovori vode prema novom principu. Taj princip podrazumeva da poglavlja 23 i 24 budu otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na samom kraju. Crna Gora je, do sada, privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26 - koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i 25 - koje pokriva oblasti nauke i istraživanja.

Zvanična Podgorica je pregovore sa EU počela 29. juna 2012. godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuju 33 pregovaračka poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: