MUP: Neredi u Tuzli pod kontrolom

Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona (TK) večeras se nalazi 30-tak građana i neredi su stavljeni pod kontrolu, potvrdio je portparol MUP-a TK Izudin Šarić.

Izvor: Beta

Sreda, 05.02.2014.

14:41

Default images

"Danas su, u neredima, povređene 23 osobe, od kojih je bilo 17 policajaca i šest građana", kazao je Šarić i dodao da je oštećeno 11 službenih vozila i uhapšeno 27 osoba protiv kojih će biti poduzete odgovarajuće mere, javila je Fena.

Šarić je naveo da, za sutra, nisu najavljeni bilo kakvi (novi) protesti i da će policija sankcionisati sve koji budu remetili javni red i mir.

Protesti nezadovoljnih radnika i građana počeli su jutros ispred Kantonalnog suda i Tužilaštva, a nastavljeni ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Demonstranti su koristili kamenje i jaja da pokažu svoje nezadovoljstvo.

U ranijim izveštajima se navodi da su demonstranti, u jednom trenutku, pokušali da upadnu u vladu, a zatim su zgradu zasuli kamenicama i došlo je do intervencije policije.

Učesnici protesta su tražili sastanak sa predsednikom kantonalne Vlade Seadom Čauševićem koji je to najpre odbio, a zatim prihvatio dijalog, ali nije postignuta saglasnost o broju članova delegacije koja je trebala da vodi razgovor u Vladu.

Veliki broj pripadnika policije i dalje obezbeđuje zgradu Vlade TK, pošto su ranije danas angažovana dva tima specijalne policije i redovni policajci Policijske uprave Tuzla.

Oko dve hiljade nezadovoljnih radnika koji su danas protestovali ispred Vlade Tuzlanskog kantona, zasuli su kamenjem zgradu i razbili prozore.

Nezadovoljni prisustvom jakih policijskih snaga i nedostatkom komunikacije s Vladom, demonstranti su kamenjem krenuli i na policiju koja obezbjeđuje glavni ulaz zgrade, nakon čega je došlo do sukoba.

Učesnici radničkih protesta bacali su jaja, kamenje i druge predmete na zgradu kantonalne Vlade. Takođe, bila je blokirana velika gradska raskrsnica gde su gorele zapaljene automobilske gume i kontejneri sa smećem.

Policija je palicama i drugim sredstvima rasterivala demonstrante, a nekoliko osoba je privedeno.

Vlada Tuzlanskog kantona je saopštila da je spremna da učestvuje u rešavanju problema radnika.

Protesti radnika više tuzlanskih preduzeća koja više ne rade počeli su jutros. Radnici koji su ostali bez posla nakon što su privatizovana preduzeća u kojima su ranije radili, pokušali su danas da provale u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, ali ih je policija u tome sprečila.

Demonstranti protestuju zbog, kako su naveli, "kriminalnih privatizacija" mnogih firmi i nerešenih statusnih pitanja radnika.

Radnicima preduzeća Konjuh, Dita, Polihem i drugih pridružili su se i Tuzlaci koji imaju završene visoke škole i fakultete, a godinama nemaju posla. Oni protestuju zbog, kako su istakli, nepotizma pri zapošljavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: