Košava oduvala smog, lakše se diše

Vetar, koji je duvao prethodnih dana, osim crepova, drveća i snega oduvao je i smog iz gradova. Kvalitet vazduha u Beogradu, posle košave, mnogo je bolji.

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

23:35

Default images

Građani su odahnuli kada je košava stala, ali mnogi su i primetili da je sada udah lakši. Razlog je što je vetar osim crepova, drveća i snega iz vazduha proterao i smog, kao i sve one čestice koje nas teraju na kašalj.

Beogradski vazduh ovih dana ima odlične vrednosti, kažu u gradskom Zavodu za javno zdravlje.

Vesna Slepčević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da su na svim mernim mestima konstatovali da su koncentracije zagađujućih materija niže od onih koje smo imali prošlog meseca, kada smo imali neke probleme, odnosno koncetracije ispod tih graničnih vrednosti koje su Zakonom propisane.

Izduvni gasovi automobila najveći su problem Beograda. Ali ne treba zanemariti ni 150 hiljada dimnjaka.

Mnogo njih i u samom centru grada gde je zagađenost najveća. Pre košave, vazduh je bio dva i po puta zagađeniji nego sada.

Hronični bolesnici, stariji i deca mogu bez straha da udahnu duboko i na sred ulice. Gotovo kao da su na selu. Ali, ne zadugo.

Vazduh je znatno čistiji i u Bulevaru Despota Stefana, jednoj od najzagađenijih beogradskih ulica. Ako nas vremenske prilike posluže takva situacija potrajaće bar još sedam dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: