Oliver Ivanović ostaje u pritvoru

Žalbeno veće suda u Prištini, kako saznaje B92, odbilo je žalbu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića na određivanje pritvora.

Izvor: B92

Utorak, 04.02.2014.

19:11

Default images

Sud je ovim potvrdio prvostepenu oduku o pritvoru od mesec dana. Sud nije uvažio nijedan argument Ivanovićeve odbrane, niti je dao objašnjenje zašto je potvrdu odluke o pritvoru doneo tri dana po isteku zakonskog roka.

Irina Gudeljević, portaprol Euleksa samo je ovako prenela odluku suda u Prištini:

"Sudsko veće Apelacionog suda u Prištini potvrdilo je odluku Osnovnog suda u Mitrovici u vezi sa pritvorom Olivera Ivanovića koji je osumnjičen za ratne zločine i ubistvo, 28. januara 2014. godine na zahtev međunarodnog tužioca iz Kancelarija specijalnog tužioca Kosova. Međunarodni sudija iz osvnog suda u Mitrovici je odredio mesec dana pritvora za Olivera Ivanovica."

Ivanovićev branilac Nebojša Vlajić kaže da je rešenje o produženju pritvora dobio večeras oko 18 sati, kao i a da je u rešenju, iako je danas 4. februar, navedeno da je doneto 1. februara. "Ovim drugostepenim rešenjem moja žalba je odbijena, a rešenje o odredjivanju pritvora je potvrdjeno.

Apelacioni sud se rukovodio potpuno istim, nepostojećim razlozima, za odredjivanje pritvora koje je naveo i prvostepeni sud, a koji su u žalbi odbrane argumentovano osporeni", rekao je on.

Vlajić je ubedjen da je Aplacioni sud podlegao nezapamćenoj medijskoj hajci koju protiv Ivanovića sprovode albanska televizija i štampa na Kosovu i u kojima je Ivanović danima podvrgnut najprizemnijem linču.

Oliver Ivanović je podsetimo u ponedeljak 27. januara otišao da da iskaz u policiji u vezi sa sumnjom da je počinio dva krivična dela 1999. i 2000. godine nakon čega je zadržan, jer je tužilac Euleksa tražio da se Ivanoviću odmah odredi pritvor.

Advokat Vlajić rekao je tada da optužbe protiv njegovog klijenta nemaju smisla i da je reč o politički motivisanom postupku.

Predstavnici Srba sa severa, građani i odbornici GI SDP protestovali su zbog hapšenja Ivanovića.

Oliver Ivanović je kandidat GI SDP za gradonačelnika Severne Mitrovice, na ponovljenim izborima koji će u ovom gradu biti održani 23. februara

Potvrda da je hapšenje politički motivisano

Građanska inicijativa SDP ocenila je večeras da činjenica da je Apelacioni sud u Prištini sa četiri dana zakašnjenja saopštio odluku po žalbi na određivanje privora lideru SDP Oliveru Ivanoviću potvrđuje da je njegovo hapšnje politički motivisano.

GI SDP navela je u saopštenju da je Apelacioni sud, više od četiri dana, odnosno 102 sata nakon isteka roka, po kom je bio dužan da postupi, doneo odluku po žalbi na određivanje pritvora Ivanoviću.

"Ovim rešenjem žalba je odbijena, a prvostepeno rešenje, bez navođenja novih razloga, potvrđeno", navode iz SDP.

SDP navodi i da je, "iako je danas 4. februar u rešenju je navedeno da je doneto 1. februara što ne može biti istina".

"Ovim se potvrđuje verovanje građana Kosovske Mitrovice i članova Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda da je hapšenje Ivanovića motivisano isključivo političkim razlozima, sa ciljem da se spreči njegovo kandidovanje na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice i njegova sigurna pobeda", navodi se u saopštenju SDP-a.

Ivanović je kandidat GI SDP na predstojećim lokanim izborima koji će u Kosovskoj Mitrovici biti ponovljeni 23. februara, nakon što je izbabrani gradonačelnik Krstimir Pantić odbio da potpiše izjavu o preuzimanju dužnosti, zbog oznaka Republike Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: