"Poternica za Orićem ne važi u BiH"

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH saopštila je da poternice koje je srpski Interpol raspisao za Naserom Orićem ne važe u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 04.02.2014.

20:29

Default images

Direkcija je u ponedeljak primila poternice Srbije za ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem i načelnikom ratne policije u tom mestu Hakijom Mehonjićem i odmah Interpol Beograd, centralu Interpola u Lionu i agencije za sprovođenje zakona u BiH obavestila da oni u BiH ne mogu biti uhapšeni radi izručenja.

"Interpol Beograd obavestili smo i o mogućnosti ustupanja krivičnog gonjenja pravosudnim organima BiH", naveli su iz Direkcije, dodavši da su postupili prema Zakonu o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH.

I Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH, kaže da ovaj zakon nalaže da organi BiH obaveštavaju državu koja je raspisala poternicu, da tražena osoba, zbog BiH državljanstva na teritoriju BiH neće biti uhapšena radi izručenja.

Tvrdi da izručenje osumnjičenih za ratne zločine drugoj državi ne dopušta ni Evropska konvencija o ekstradiciji ni Ugovor o ekstradiciji, potpisan između BiH i Srbije.

Ukoliko se Meholjić i Orić nađu na teritoriju neke druge države članice Interpola, napomenuo je Sladoje, od organa i zakonodavstva tih zemalja zavisi hoće li oni biti uhapšeni po poternicama Interpola Srbije.

Sladoje napominje da rezolucija Generalnog sekretarijata Interpola iz 2010. godine omogućava državama članicama da u roku od 30 dana protestuju zbog raspisivanja poternica u slučajevima ratnih zločina. Kaže da su iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH tražili razgovor o načinu primene rezolucije o slanju protesta drugoj državi jer se ne zna ko bi to radio u BiH.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 29. januara saopštilo je da protiv Orića, Meholjića, Nurije Husića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića od decembra 2011. godine vodi istragu zbog sumnje da su u julu 1992. godine ubili devet srpskih civila u selima Zalazje i Donji Potočari, kod Srebrenice.

Bivšeg komandanta tzv. Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića Haški tribunal 2008. godine oslobodio je optužbi za ratni zločin nad Srbima.

Iz Tužilaštva BiH najavili su da će sa glavnim tužiocem Tužilaštva za ratne zločine Srbije razgovarati o predmetu "Orić", koji je pokrenut pre nego što su dva tužilaštva lani potpisala protokol o saradnji koji omogućava razmenu dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: