Šala, internet, cenzura, prijava

Šer fondacija najavila da će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih za uklanjanje sa interneta šaljivih video snimaka sa Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Beta

Utorak, 04.02.2014.

10:43

Default images

Fondacija je u saopštenju za javnost navela da će krivičnu prijavu podneti zbog pokušaja cenzure na internetu, i to protiv odgovornih lica u kompaniji "Matrikon", po čijoj su prijavi uklanjani "politički nepodobni" sadržaji sa internetskih platformi tokom prethodnog vikenda.

"Cilj nam je da se utvrdi odgovornost za pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu", navodi se u saopštenju.

Ta kompanija je ovlašćeni predstavnik za teritoriju Srbije bugarske kompanije registrovane u Austriji "KVZ mjuzik". Šer fondacija je najavila i da će podneti Zahtev za informacije od javnog značaja Radio-televiziji Srbije, kako bi se utvrdila eventualna odgovornost javnog servisa u ovom slučaju.

Šaljivi video snimci sa Aleksandrom Vučićem u glavnoj ulozi tokom nevremena u Feketiću, brzo su nestajali sa interneta. Iako je na njima bilo jasno naznačeno da je autor RTS, čime njihova autorska prava ni na koji način nisu bila povređena, snimci su povučeni zbog navodnog kršenja autorskih prava, navodi Šer fondacija.

"Ne možemo da se ne zapitamo zašto je ova situacija specifična ako na Jutjubu možete neometano pogledati sve epizode komercijalne serije 'Ravna gora', ili pronaći 15.800 klipova koji u naslovu imaju 'RTS Dnevnik'. Ali mogućnost uklanjanja materijala po osnovu zaštite autorskih prava nije iskorišćena za ove sadržaje, već za materijal u pogledu koga nije postojao zakonski osnov", piše u saopštenju Šer fondacije.

Dodaju se da se fondacija odlučila za podnošenje krivične prijave jer smatra da je ovo bitka za internetsku slobodu i za internetsku kulturu.

"Zamislite internet bez miliona satiričnih ilustracija ili remiksovanih video snimaka. Ovakvi sadržaji predstavljaju samu srž internetske kulture i naša je dužnost da stvorimo pravni okvir koji će omogućiti da slobodno izražavamo našu kreativnost, kritički sagledavamo stvarnost i sačuvamo slobodu izražavanja", piše u saopštenju.

Šer fondacija je objasnila da joj je namera da ukažr na slobodu korišćenja dela zaštićenih autorskim pravima u svrhe parodije i satire, kao legitimnog načina izražavanja mišljenja. "Naš cilj nije da učestvujemo u dnevno-političkim medijskim aferama. Za nas su akteri nebitni. Ono što želimo jeste da kroz analizu i pokretanje postupka stvorimo pravni okvir koji će zaštititi internetsku kulturu od bilo kakvog budućeg pokušaja da se ona cenzuriše, sankcioniše ili uguši", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: