Vučić: Ja svoje zablude priznajem

U intervjuu nemačkom listu "Franfuter algemajne cajtungu", Aleksandar Vučić kaže da nije preko noći postao evrofanatik, već da je to bio proces.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

12:41

Default images

"To je bio proces. Nije da se jednog jutra probudiš i jednostavno kažeš – ja sam drugačiji... Za razliku od mnogih političara u Srbiji koji se ponašaju kao da su uvek u pravu, ja se ne stidim da kažem da sam se varao. Grešio sam. Nisam bio u pravu. Iako nije lako, ja priznajem svoje zablude", rekao je prvi potpredsednik vlade, a prenosi Dojče vele.

Vučić je rekao i da zna da su mnogi u zapadnoj Evropi protiv daljeg širenja EU, posebno kada se radi o Srbiji, koja na Zapadu važi za "problematičnu: "Na putu u EU nisu problem navodno zle komšijske zemlje ili Nemačka nego mi sami“, prenosi Dojče vele.

"Ali čak ni u Nemačkoj, gde se sa posebnom skepsom gleda na Srbiju, niko ne može da kaže da ga je beogradska vlast u poslednih godinu i po dana prevarila. Što najavimo, to i uradimo. To je prvi put u novijoj istoriji Srbije. Do sada smo često jedno pričali, drugo mislili, a treće radili", istakao je on i naveo da "nam niko neće pomoći ako sami ne sredimo svoju kuću". On je u intervjuu pod naslovom "Plašim se našeg mentaliteta", rekao da je Srbija u prethodnoj deceniji propustila mnogo prilika i da su pred njojm i dalje teška vremena, ali da oni koji je danas gledaju moraju da priznaju da se promenila nabolje.

"Bolje je za sve u zemlji da budu objektivni i da stvari nazivaju pravim imenom, što dosad nije bio običaj. Za Srbe je sada lakše da budu samokritični, mogu da kažu 'Vučić priznaje da nije u pravu, možemo i mi'. Kada je 1989. pao Berlinski zid i kada se svet promenio, mi Srbi nismo shvatili šta to znači. Nismo više razumeli svet. Evropska ideja je sazrela, ali je mi nismo videli. Danas kažem: mi volimo Rusiju, sarađivaćemo sa njom – ali naša budućnost je, bez sumnje, na Zapadu.“

Najmoćniji političar Srbije, kako ga opisuju nemački mediji, kaže i da ne veruje da će Hrvatska, kao nova članica Unije, blokirati srpske evrointegracije.

"Ne verujem da će za pet-šest godina još biti problema Hrvatske i Srbije koji su nerešivi. To važi i za odnos Beograda i Prištine. Narednih godina ćemo doprineti razumnom dijalogu i rešiti otvorena pitanja u obostranom interesu. To neće biti lako, ali ćemo uspeti", kazao je Vučić.
Na konstataciju novinara da je srpska ekonomija u haosu, te da javni sektor (sa 740.000) zaposlenih ima grčke dimenzije, Vučić kaže: "Da, to je otprilike kao u Grčkoj. Ali mi imamo političku volju da rešimo problem. Naš problem je što svi žele da rade u državnoj službi. Izgubili smo preduzetnički duh i sada moramo ponovo da ga probudimo i podstičemo. Skratili smo plate u javnom sektoru i uveli poseban porez za činovnike koji zarađuju više od 550 evra – to nas baš ne čini omiljenim u Srbiji. Istovremeno smo uveli poreske podsticaje za investicije u privatnom sektoru. Moramo da pomognemo svima koji želi da pokrenuo neki posao."

Na pitanje da li se takve reforme mogu sprovesti sa Socijalističkom partijom Srbije i PUPS-om, koji štiti svoju klijentelu, penzionere, on je rekao : "Nadam se".

"Ako ne bude išlo, prekinućemo saradnju. Nažalost, mnogi u ovoj zemlji veruju da država treba da se brine o svemu. Ako pada sneg – država je kriva. Ljudi imaju premalo odgovornosti. Na našem putu u EU nisu problem navodno zle komšijske zemlje ili Nemačka nego mi sami – očekivanje da drugi moraju da reše naše probleme i da će nam rešenja pasti sa neba", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

287 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: