Evakuacija gotova, spasene 84 osobe

Helikopterom Vojske Srbije sa puta Stajićevo - Perlez spasene su 84 osobe koje su prevezene do bolnice u Zrenjaninu, čime je završena evakuacija zavejanih.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

12:09

Default images

Evakuacija zavejanih večeras je završena, rekao je portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić.

"Svi su evakuisani i svi su dobro. Niko nije smešten u Urgentni centar", ali su neki zbog promrzlina u bolnici u Zrenjaninu, kazao je Predrag Marić, načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije agenciji Beta.

Predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane kažu da je među 84 spasene osobe bilo onih i sa provredama i ozbiljnim promrzilinama, kao i da su izbavili ženu sa jednogodišnjom bebom.

Marić je, takođe, upozorio večeras da se tokom noći očekuje još lošije vreme u Srbiji i apelovao na građane da nikako ne kreću na put.

Vojska se uključila u deblokade putnih pravaca, nakon što su snežni nanosi i jaki udari vetra zavejali ljude i vozila u Vojvodini, a uvedena je i zabrana ulaska kamiona iz Mađarske i Rumunije, kao i plovidba Dunavom.

Portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić rekao je da su vojni helikopteri sa te lokacije do zrenjaninske bolnice prebacili ukupno 84 osobe.

Krivokapić je dodao i da je na raščišćavanju smetova učestovalo i pet vozila i da je vojska pomagala i na drugim lokacima, a vojni helikopter "gazela" je korišćen za izviđanje. Takođe je zavejanim ljudima vojska dostavljala čaj i ćebad.

Prema njegovim rečima, jedan tenk za izvlačenje je sa puta Bačka Topola - Subotica uklonio teretno vozilo koje se zbog poledice prevrnulo na putu.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da se Vojska Srbije uključila u akciju deblokade puteva, pošto su snežni nanosi i jaki udari vetra zavejali ljude i vozila na više lokacija.

"Moram da kažem, začuđujuće je odsustvo odgovornosti građana, koji se u ovakvim slučajevima odlučuju na put. Veče ćemo dočekati spokojno, a vojna vozila ostaće na terenu", izjavio je ministar odbrane Nebojša Rodić.

Ka najkritičnijem pravcu, Perlez-Stajićevo, ranije je bila upućena mehanizacija 333. inženjerijskog bataljona, a u akciji spasavanja i deblokadi puteva u tom delu Banata učestvuje pet inženjerskih mašina.

Na mesto zbivanja uputili su se ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Zbog jakog vetra koji stvara nanose snega, situacija na putevima na severu Bačke menja se danas iz časa u čas, na auto-putu se povremeno vozila zaustavljaju i i stvaraju kolone od nekoliko kilometara, teška mehanizacija “Vojputa” uklanjala je kamione, dok mehanizacija Vojske izvlači vozila s lokalnih puteva.

Kako tvrde u kompaniji “Vojput”, na auto-putu između Horgoša i Feketića, zbog izuzetno jakog vetra koji naduvava sneg na kolovoz, saobraćaj se odvija izuzetno otežano, kao i čišćenje snega.
Foto: Vojska Srbije
U toku noći zaustavljen je saobraćaj teretnim vozilima, što je ekipama “Vojputa” znatno pomoglo, jer su se manje bavili izvlačenjem i uklanjanjem tih teretnih vozila koja su ostala u snegu zbog iskliznuća. Kamioni su zaustavljeni na parkiralištima i u zaustavnim trakama.

Sudarević tvrdi da je na auto-putu prohodnost obezbeđena na celoj dužini, da ima suženih mesta, ali je i dalje izuzetno jako naduvavanje i velika količina snega koja se naduvava. “Nema neprohodnih deonica, niti zaustavljanja vozila zbog nanosa, ali je u pojedinim momentima bilo zadržavanja vozila, naročito zbog teških teretnih vozila koje nismo mogli ni kamionima-čistačima pomeriti, nego smo morali guseničarima – buldožerima dolaziti i pomeriti ih na saobraćajnu traku kako bi mogli krenuti i otići dalje i kako bi mi mogli s našom mehanizacijom redovno obaviti čišćenje snega”, rekao je Sudarević.

“Vojput" je na teren poslao svu raspoloživu mehanizaciju zimske službe i mehanizaciju za vanredne situacije – kamione, grejdere, utovarivače i buldožere, a u pomoć je pristigla mehanizacija drugih građevinskih kompanija, kao i mehanizacija Vojske Srbije.

Sudarević kaže da je mehanizacija Vojske stigla na auto-put, ali je nakon konsultacija s putarima, upućena na puteve nižeg ranga, gde ima zaglavljenih vozila.

“Angažovano je vozilo Vojske Srbije za izvlačenje zaostalih vozila na putevima nižeg ranga prema Orahovu, Bajši i Liparu, gde su izuzetno velika navejavanja. Uz angažovanje Vojske i izuzetnu saradnju s Saobraćajnom policijom radimo na tome da obezbedimo stalnu prohodnost za vreme ovakvog stanja”, dodao je Sudarević.

U Javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo”, koje je zaduženo za održavanje gradskih i prigradskih saobraćajnica, rečeno je da su od sinoć angažovana po dva kamiona-čistača i dva utovarivača na putevima Subotica – Ljutovo – Tavankut, na spoj tavankutskog s bajmočkim putem, Mišićevo – Đurđin – Stari Žednik – Novi Žednik, Subotica – Čantavir i Subotica – Bikovo.

Tehnički direktor ovog preduzeća Veselin Šuković kaže da je njihova ekipa imala ogromne probleme sa nanosima snega zbog jakog vetra, ali su do jutra obezbedili prohodnost saobraćajnica, na kojima sada dežuraju ekipe zimske službe ovog preduzeća i intervenišu po potrebi.

“Očekujemo da se u narednih 48 sati zadrži ovakvo vreme i mi ćemo svo to vreme biti prisutni na terenu, odnosno rešavati probleme. U svom ovom periodu imali smo samo jedno iskliznuće autobusa, ali smo i taj problem rešili. Zadovoljavajuće je stanje i mislim da smo na ove nepogode odgovorili onako kako se to i očekivalo od zimske službe”, rekao je Šuković.
Foto: Vojska Srbije
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai rekao je da je trenutno situacija na lokalnim putevima i naseljima pod kontrolom, te da građani nisu ugroženi. U javnom preduzeću “Suboticatrans" kažu da se u ovim momentima gradski i prigradski saobraćaj odvija bez otkazivanja polazaka i zaglavljivanja autobusa, dok je situacija sa međugradskim saobraćajem jako loša, jer se polasci ili otkazuju ili se beleže višečasovna kašnjenja autobusa, kako onih koji su krenuli iz Subotice, tako i onih koji idu ka Subotici.

Što se železničkog saobraćaja tiče, otkazani su svi lokalni polasci vozova i šinobusa, osim onih koji saobraćaju na liniji Subotica – Novi Sad – Beograd.

Na meteorološkoj stanici na Paliću danas je izmerena brzina vetra i do 16 metara u sekundi, dok je srednja brzina u proseku između 7 i 8 metara u sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: