Prijave za glasanje u inostranstvu

Birači koji žive u inostranstvu mogu do 22. februara, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, da podnesu zahtev da glasaju iz inostrantsva.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

12:03

Default images

Oni zapravo treba da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak (JBS) upiše podatak da će na predstojećim parlamentarnim izborima glasati u inostranstvu, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave.

Taj zahtev obavezno mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP) Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak dostavlja zatim zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Po donošenju rešenja i upisu tog podatka u jedinstveni biracki spisak, birač se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

U informaciji na sajtu Ministarstva ukazuje se na to da se u jedinstveni birački spisak za glasanje u inostranstvu može upisati samo lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. Ukoliko građanin nije upisan, a ima biračko pravo, neophodno je da se prethodno sprovede postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se DKP Srbije koji oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Ministarsto pravde takođe obaveštava birače koji imaju boraviste u inostranstvu da mogu preko DKP Srbije da podnesu opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni biracki spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave – www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju gradana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: