Zabranili spomenik stradalim Srbima

Predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske zatražili su hitan sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom zbog zabranjenog spomenika Srbima.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2014.

21:16

Default images

Naime, Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila da se na Zlatištu iznad Sarajeva podigne spomen-krst za Srbe ubijene u tom gradu tokom rata u BiH.

U dopisu, koji je Savez logoraša RS dostavio visokom predstavniku, navodi se da Incko treba da "digne ruke" od tog spomen-obeležja, jer se nije oglašavao ni kada su spomen-obeležja podizali Bošnjaci u Bratuncu, Prijedoru, Višegradu i ostalim mestima u BiH.

Na taj način, kako je ocenjeno, visoki predstavnik u BiH će pokazati da nije pristrasan ni prema jednoj strani u BiH.

Predsedavajući Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša nije potpisao odluku o izuzeću parcele na Zlatištu, na Trebeviću iznad Sarajeva, gde je Savez logoraša RS planirao da podigne spomen-krst, jer je visoki predstavnik zatražio od Komisije da tu odluku preispita, sugerišući da ona ne bude doneta.

Iz Saveza logoraša RS su poručili da neće odustati od izgradnje spomen-krsta na Zlatištu, najavljujući da će spomenik biti podignut u septembru.

"Niko nema pravo da nam zabrani da na tom prostoru, koji ništa ne ugrožava, podignemo spomen-obeležje, pa čak ni visoki predstavnik", poručio je predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

Ranije je saopšteno da bi na spomen-krstu, koji bi trebalo da bude visok 26 metara, trebalo da budu uklesana imena više od 6.600 poginulih Srba u Sarajevu i okolnim mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: