Mladić ipak odbio da svedoči

General Ratko Mladić je položio zakletvu, ali nije želeo da odgovara na pitanja na suđenju Radovanu Karadžiću, već je insistirao da pročita svoju pisanu izjavu.

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2014.

10:12

Default images

Ovo je bio prvi susret dvojice lidera bosanskih Srba u javnosti od kraja rata u BiH. Trajao je nepunih pola sata, a Karadžićeva pitanja ostala su bez odgovora.

Iako je Mladić posle rasprave sa sudskim većem pristao da položi zakletvu, on je nakon svakog Karadžićevog pitanja rekao da "ne može i ne želi da svedoči iz zdravstvenih razloga" i da štiti svoja prava.

"Na savet svog pravnog tima, branim svoje pravo da ne svedočim, odbijam da svedočim", rekao je Mladić i naveo da bi svedočenjem dalje ugrozio svoje zdravlje i otežao svoju poziciju u procesu koji se vodi protiv njega.

Mladić je nekoliko puta zatražio da pročita svoju izjavu, ali je predsedavajući sudija O-Gon Kvon to odbio.

I Karadžić je na početku ispitivanja rekao da želi da Mladić pročita izjavu koju je spremio za ovo ročište, ali je sudsko veće ponovilo da to nije u skladu sa pravilima.

Karadžić je zatim Mladića pitao nekoliko pitanja o Srebrenici, opsadi i granatiranju Sarajeva i proterivanju nesrpskog življa sa teritorije pod kontrolom VRS, ali nije dobio odgovore na njih.

"Uprkos svim rizicima, voleo bih da Mladić pročita svoju izjavu, ali ću poštovati svaku odluku suda", rekao je Karadžić kada je završio sa pitanjima.

Njegov savetnik Piter Robinson zatražio je da sudsko veće "ipak obeleži Mladićevu izjavu, u slučaju da se ona pojavi u nastavku procesa", ali predsedavajući sudija O-Gon Kvon je rekao da ne vidi osnov za tako nešto.

Svedočenje kasnilo zbog zubne proteze

Na samom početku ročišta, sud je odbio zahtev Mladićevog advokata da se bivši komandant Vojske RS izuzme od svedočenja iz medicinskih razloga.

Svedočenje je počelo sa malim zakašnjenjem, jer je proglašena pauza nakon što je Mladić zatražio od čuvara da mu donesu zubnu protezu koju je zaboravio u svojoj ćeliji.

Advokat Branko Lukić je zatražio da Mladić ne svedoči zbog narušenog zdravlja i naveo da se u suprotnom krše njegova ljudska prava, pravo da se ne samooptužuje, pravo na ćutanje, ali je sudsko veće odbilo taj zahtev.

Lukić je naveo da njegov klijent nije u stanju da svedoči, jer ne razlikuje fikciju i istinu, ali je sudsko veće navelo da je "ustanovilo da zabrinutost zbog zdravstvenog stanja nije tolika da mu onemogući svedočenje" i poručilo da će Mladiću biti pružena sva medicinska pomoć, ako se ukaže prilika. I pravni savetnik Radovana Karadžića je naveo da je Karadžić svestan Mladićevog stanja, ali da smatra da je njegovo svedočenje veoma važno.

"Doktor Karadžić zna da je Mladiću teško, da on nije dobro, ali traži od njega da na ovom svedočenju da sve od sebe i da pruži najbolje moguće svedočenje. On se tako bori ne samo za slobodu, već i za kontiunitet Republike Srpske", naveo je Robinson.

Mladić je nakon prepirke pristao da pročita zakletvu i zatražio da pročita pisanu izjavu koju je sinoć sastavio, a kada mu je Karadžić na početku ispitivanja ponudio da to učini, sudsko veće je navelo da to nije u skladu sa pravilima.

"Ovaj sud ne podnosim, niti priznajem, ali neću da propadne suđenje"

Mladić je prvo odbio da položi zakletvu, rekao da mu je savest čista i naveo da ne priznaje Haški tribunal, nazivajući ga "satanskim", što je ponovio i na izlasku iz sudnice, rekavši da je "danas pokazano da ovo nije sud pravde, već satanski i antisprski sud".

"Ja ovaj sud ne podnosim niti priznajem, ne mogu pred njim da svedočim... ali očigledno ste doterali cara do duvara. Molim vas da mi date mogućnost, uz svo uvažavanje gospodina predsednika Karadžića, njegovih napora, koje je činio i koje čini za spas našeg naroda, a i ja sam imao mali doprinos, a kako ne bih voleo da propadne suđenje, da me saslušate. Imam sedam napisanih strana, koje sam napisao sinoć. Ja bih to pročitao, pa mogu da se zakunem", rekao je Mladić na početku ročišta.

On je zatim povišenim tonom rekao da je Tribunal "satanski sud, NATO tvorevina, i da sudi ljudima zato što su Srbi". Predsedavajući sudija ga je tada prekinuo i upozorio da ga može teretiti za nepoštovanje suda, ukoliko nastavi i ne položi zakletvu.

Mladić je tada ipak pročitao zakletvu, poručio sudiji da "ne bude nervozan, jer je mlađi čovek i zna da i u Koreji druga, alarmantna zvone zvona" i zatražio da mu donesu zube.

"Nisu ovo neka dokumenta, već moja izjava koja će vas svakako zanimati", rekao je Mladić.

Prvi susret ratnih lidera

Današnji susret Karadžića (68) i Mladića (70) bio je njihov prvi susret od rata u BiH.

Haški tribunal im obojici, u odvojenim procesima, sudi po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Karadžić, koji se brani sam, objavio je i pitanja koja će postaviti Mladiću, ako se on pojavi u sudnici, što nije izvesno. Ratni predsednik RS namerava da komandanta VRS pita:

"Da li ste me ikad informisali, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani; da se streljaju ili da su streljani?"

"Da li smo imali bilo kakav sporazum da građane Sarajeva valja podvrgnuti granatiranju i snajperisanju?"

"Šta su bili razlozi za granatiranje i snajperisanje Sarajeva? Da li ste me o tome informisali?"

"Da li smo mi imali bilo kakav dogovor da proteramo Muslimane i Hrvate sa teritorija pod srpskom kontrolom?"

Mladić je i ranije odbijao da svedoči u procesu protiv Karadžića, navodeći svoje zdravstveno stanje kao uzrok, ali i činjenicu da bi se time samooptužio, jer je za vreme sukoba u BiH, Mladić bio vojni lider bosanskih Srba, a Karadžić politički, što znači da je komandant snaga bosanskih Srba naređenja primao od predsednika RS Radovana Karadžića.

Mladića je ipak Sudsko veće Tribunala na svedočenje obavezalo 23. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: