Sve manje "pravno nevidljivih"

Broj osoba bez osnovnih dokumenata se smanjuje, od 2009. godine do danas rešeno je 20.679 zahteva za upis u matičnu knjigu rođenih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

14:12

Default images

Očekuje se da će pitanje pravne nevidljivosti ljudi, uglavnom Roma, biti rešeno do 2015. godine.

Državna sekretarka Ministarka pravde Gordana Stamenić istakla je da je za rešavanje problema "pravno nevidljivih" osoba, koje nisu upisane u matičnu knjigu rođenih i nemaju dokumenta, od velikog značaja donošenje zakona o matičnim knjigama i zakona o vanparničnom postupku koji su pojednostavili proceduru.

Osim pravnog okvira, kako je naglasila, 2012. godine zaključen je sporazum o razumevanju Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), ministarstva pravde i Zaštitnika građana, a organizovane su i obuke za sudije, socijalne radnike, policiju, matičare.

"Aktivnosti su usmerene i na identifikovanje osoba u smeštaju za decu bez roditeljskog staranja. Čak i u takvim ustanovama 11 dece nije bilo upisano u matične knjige rođenih", naglasila je Stamenić na konferenciji za novinare.

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Eduardo Arboleda rekao je da je ova organizacija podržala rešavanje problema lica koja nemaju dokumentaciju i da je istraživanje sprovedeno 2010. godine pokazalo da 6,8 odsto Roma nema dokumenta Republike Srbije, a da 1,5 odsto njih nije upisano pri rođenju.

On je naglasio da je bilo oko 900 poseta izolovanim sredinama i da je u planu da problem "pravno nevidljivih" osoba bude rešen do 2015. godine.

Zamenik Zaštuitnika građana Robert Sepi ukazao je da je formula partnerstva UNHCR- a, ministarstva pravde i Zaštitnika građana dala rezultate i da se pitanje pravno nevidljivih ljudi polako rešava.

On je rekao da broj zahteva i pritužbi pravno nevidljivih osoba smanjuje i da sada problem nije upis u matične knjige rođenih, već ostvarivanje nekih drugih prava, kao što je socijalna pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: