UKR: Zauzete zgrade lokalnih vlasti

U šest regiona zapadne Ukrajine demonstranti su okupirali zgrade lokalnih vlasti čime se otvara mogućnost da Janukovič izgubi kontrolu nad znatnim delom zemlje.

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

22:55

Default images

U Lavovu su demonstranti juče zauzeli zgradu državne uprave i primorali guvernera Olega Saloa da napiše izjavu o ostavci. Salo, koga je kao i sve druge guvernere u Ukrajini postavio Janukovič, a nije ih birao narod, naknadno je izjavio kako je ta ostavka nevažeća, data pod pritiskom, izveštava AFP.

U zauzetoj upravnoj zgradi je prenoćilo 200 ljudi, koji ne pokazuju nameru da je napuste, već su je opasali barikadom od vreća s peskom i automobilskih guma.

Demonstranti su takođe blokirali autoput koji od Lavova vodi prema granici s Poljskom.

Januković nikada nije bio previše popularan u Zapadnoj Ukrajini, čije stanovništvo većinom podržava integraciju sa EU i čini gro demonstranata koji u Kijevu protestuju protiv njegove vlade, dok je istok zemlje, sa kojeg potiče i sam Janukovič, više rusofilski nastrojen.

Ozbiljni sukobi su prošle noći zabeleženi i u gradu Čerkasiju, južno od Kijeva, gde je policija uspela da spreči demonstrante u osvajanju zgrade lokalne administracije i uhapsila 58 ljudi.

U Ivano-Frankivsku, hiljade demonstranata je uspelo da okupira dva sprata zgrade regionalne administracije, uprkos otporu policije kojha je koristila suzavac.

U Rivnu su demonstranti osvojili zgradu lokalne uprave i prenoćili u njoj, ali su danas dozvolili službencima koji su došli na posao da rade.

Zgrada lokalne administracije je došla u ruke demonstranata i u regionu Hmeljnicki, dok je gradu Lutsku, središtu regona Volin, policija sama dozvolila demonstrantima da uđu u zgradu lokalne administracije nakon što je tamošnji guverner najavo ostavku.

Demonstranti su danas upali i u kancelariju Mihaila Papijeva, gradonačelnika mesta Černivci, u blizini granice s Rumunijom, primoravši ga da im prepusti gradsku skupštinu.

Oko 1.000 demonstranata protestovao je danas i ispred zgrade regionalne uprave u Užgorodu, glavnom gradu regiona Transkarpatije, na granici s Mađarskom i Slovačkom. Ovaj region karakteriše kompleksna etnička i jezička struktura, po čemu se donekle razlikuje od ostatka Zapadne Ukrajine.

Danas je, inače, u rodnom Lavovu, uz prisustvo hiljada građana, sahranjen Jurij Verbicki, učesnik protesta u Kijevu, koji je ove nedelje kidnapovan da bi potom njegovo telo bilo pronađeno u obližnjoj šumi.

Jedan drugi aktivista, koji je otet zajedno sa Verbickim, je pušten, nakon što je bio brutalno pretučen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: