Janukovič: Rekonstruisaću vladu

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obećao je da će sledeće nedelje izvršiti rekonstrukciju vlade radi ublažavanja krize u toj zemlji.

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

17:08

Default images

U isto vreme Janukovič je zapretio da će upotrebiti "sve zakonske metode" ukoliko rešenje ne bude pronađeno.

Janukovič je danas na sastanku sa predstavnicima religijskih zajednica u Ukrajini izjavio da će doneti odluku o rekonstrukciji u utorak 28. januara na vanrednoj sednici vlade, obećavši istovremeno da će se u parlamentu raspravljati i o izmenama kontroverznog zakona o zabrani masovnih javnih okupljanja, prenela je agencija AFP.

Sa druge strane, Janukovič je proevropskim demonstrantima poručio: "Ukoliko sve ispadne kako treba, odlično, ali ako ne, iskoristićemo sve zakonom dopuštene metode" za razrešenje krize.

Prema navodima ruskog Interfaksa, predsednik Ukrajine je takođe ponudio amnestiju za više desetina privedenih aktivista.

Nakon sinoćnjih vesti da su propali pregovori opozicije sa Janukovičem, oko 1.000 maskiranih demonstranata u Kijevu počelo je jutros sa postavljanjem novih barikada bliže zgradi Predsedništva.

Oni su zauzeli zgradu Ministarstva poljoprivrede sa obrazloženjem da im je potrebno mesto "gde će se ljudi ugrejati".

Dvomesečni mirni protesti u Kijevu pretvorili su se ove nedelje u okršaje demonstranata i policije u kojima su pale prve žrtve, nakon što je u ponedeljak stupio na snagu zakon kojim su zabranjena masovna javna okupljanja.

Antivladine proteste organizovala je opozicija kao odgovor na prekid pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i istovremenog jačanja ekonomskih veza sa Rusijom.

OEBS bi da posreduje u dijalogu u Ukrajini

Predsedavajući OEBS ministar inostranih poslova Švajcarske Didije Burkhalter predložio je ukrajinskom premijeru Mikoli Azarovu da ta organizacija posreduje u dijalogu između vlade i opozicije u Ukrajini, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Tokom susreta dvojice zvaničnika na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Burkhalter je predložio ukrajinskom premijeru da Ukrajini, kao članici OEBS-a, svojom ekspertizom pomogne u održavanju dijaloga između vlade i opozicije, kao i nizom drugih srednjoročnih i dugoročnih aktivnosti, poput podrške u održavanju izbora.

Istovremeno, Burkhalter je pozdravio zahtev koji je Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) poslao Komitet za ljudska prava, nacionalne manjine i međuetničke odnose ukrajinskog parlamenta za preispitivanje novih ukrajinskih zakona sa obavezama Ukrajine u OEBS-u, navedeno je u saopštenju iz OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: