Perković izručen Nemačkoj

Bivši funkcioner jugoslovenske Udbe Josip Perković izručen je Nemačkoj. Perković je u Minhen sleteo u 14:45h redovnom linijom Lufthanze.

Izvor: B92, Beta

Petak, 24.01.2014.

10:50

Default images

Prethodno je između Hrvatske i Nemačke dogovoreno da izručenje bude danas, piše Indeks.hr.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je nakon izručnja Perkovića, da je "ta priča završena" i da treba poštovati odluke sudske vlasti.

"Do sada sam bio vrlo jasan koja je moja pozicija kao predsednika Republike. U Hrvatskoj postoji tro-deoba vlasti, pravosudna vlast i Ustavni sud, koji je posebna vrsta sudske vlasti, i njihove odluke treba poštovati, pa tu nemam šta da dodam", rekao je Josipović.

Perković je inače jutros odvezen iz svog stana u Zagrebu civilnim automobilom, oko 10.30, a tri sata kasnije je automobilom pod pratnjom prebačen do aerodroma i ukrcan u avion.

Jutarnji list je jutros objavio da je Ustavni sud odbio žalbu Perkovićevog advokata Anta Nobila, čime više nije bilo pravnih prepreka da Perković bude izručen.

Kako je ranije danas izjavio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, vlasti u Nemačkoj u međuvremenu su primile obaveštenje da su hrvatski sudovi doneli pravosnažnu presudu da Perković može biti izručen Nemačkoj, koja ga traži zbog ubistva emigranta Stjepana Đurekovića u Minhenu 1983. Bivši visoki funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković negirao je juče, u intervjuu za Dojče vele, umešanost u ubistvo Stjepana Đurekovića. "S ubistvima nemam nikakvu vezu. Davno sam rekao: s ubistvom Đurekovića apsolutno nikakav dodir nemam, kao ni dodir s bilo čijom smrću", izjavio je Perković i dodao da se "bavio klasičnim obaveštajnim poslom, na zaštiti hrvatskog teritorija".

On nije želeo da kaže ko stoji iza tog ubistva, rekavši da nema dovoljno podataka.

Vrhovni sud Hrvatske odbio je u petak žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno izručenje Perkovića Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Perković tvrdi da je žrtva lažnog svedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića, koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je po uputstvima nemačke tajne policije lažno svedočio u slučaju Đureković.

Za razliku od slučaja Perković, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarelosti odbio da izruči Zdravka Mustača.

U Nemačkoj će Perkovićevu odbranu preuzeti minhenski advokat Sep Jorg Zoglman. Nobilo je rekao da će i on za nekoliko dana otputovati u Nemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se odbrani Perkovića.

Nobilo: Nema predaje, nastavljamo borbu

Anto Nobilo, advokat danas izručenog Josipa Perkovića Nemačkoj, izjavio je da "predaje nema" i da će nastaviti pravnu bitku u kojoj će njegov klijent "imati neutralnije suđenje od onog koje bi imao u Hrvatskoj" koja ga je, kako smatra, predala kršeći zakon.

"Perković je predat Nemačkoj, međutim nema predaje. Idemo dalje, u krivični postupak i ja već naredne sedmice putujem u Minhen", rekao je Nobilo, koji je do danas govorio da Perkovića ne treba izručiti jer u Nemačkoj, uprkos vladavini prava, neće imati fer suđenje.

Nobilo je, na konferenciji za novinare po izručenju Perkovića, ponovio stav da je njegov branjenik predat Nemačkoj na osnovu nezakonitih odluka zagrebačkog Županijskog i Vrhovnog suda.

"Poučen tim iskustvom zaključio sam da ćemo u Nemačkoj imati neutralniji sud i bolje suđenje nego u Hrvatskoj", rekao je.

On je pravosuđe u Hrvatskoj optužio da zakone ne primenjuje dosledno već da je palo pod uticaj "jednoj slobodnoj interpratiji koju je stručna javnost osudila", navode hrvatski mediji.

Nobilo ističe da je u Nemačkoj "došlo do promena" jer je "raskrinkao rabotu" nemačke tajne službe koja je podmetnula i Organizovala lažno svedočenje nekadašnjeg operativca Udbe Vinka Sindičiha, prenose hrvatski mediji.

Ocenio je da je Perkovićev slučaj postao i medijski vrlo eksponiran u Nemačkoj pa neće moći da se dogodi kao u "slučaju Pratesa", da se čovek osudi bez dokaza, rekao je Nobilo.

Ponovio je stav obrane da niko ne može biti izručen kada stupi na snagu zastarelost predmeta za koje se optužuje, a kao primer je naveo činjenicu da je Nemačka odbila da izruči hrvatskog državljanina Ivana Radoševića koga hrvatsko pravosuđe traži zbog prevare u "slučaju Zagrebčanka".

U Nemačkoj je, kaže, taj slučaj zastareo, ali u Hrvatskoj nije.

Tvrdi i da se veliki broj eminentnih advokatskih kancelarija nudilo da brani Perkovića jer taj slučaju smatraju atraktivnim.

"Svima sam rekao da je Perković bivši državni službenik koji živi od 750 evra penzije te da nije švercovao oružje u smislu krađe nego je radio za hrvatsku državu i da se ni na koji način time nije nezakonito okoristio", rekao je Nobilo.

Upitan kako gleda na slučaj Zdravka Mustača, Perkovićevog bivšeg šefa kojeg je velikogorčki Županijski sud odbio da izruči Nemačkoj, uz obrazloženje da je nastupila zastarelost tog predmeta, Nobilo je odgovorio da smatra da je ta odluka pravosnažna, iako su advokati Đurekovićeve udovice najavili žalbu vrhovnom sudu.

Poslanik najuticajnije opozicone partije HDZ Vladimir Šeks je izručenje Perkovića protumačio kao "pad svih SDP-ovih teorija i prigovora HDZ-u.

"Sve teorije i prigovori koji su upućivani HDZ-u i meni, a koji su"bili vezani za Zakon o pravosudnoj saradnji i promenu Ustava, gde su Zoran Milanović i SDP ignorisali u vrećali, sada su pale, obile su im se o glavu", rekao je Šeks.

Hrvatskoj "nije trebao slučaj Perković"

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je večeras da su "slučaj Perković" i ponašanje Vlade u tom slučaju načinili veliku štetu Hrvatskoj jer joj je "potpuno uništena verodostojnost".

Karamarko je rekao da Hrvatskoj "nije trebao slučaj Perković" i da je ovo "naivna igra Vlade i premijera Zorana Milanovića, koji su pokušali da prevare Evropsku uniju, Evropsku komisiju i najvećeg hrvatskog saveznika - Nemačku".

Na obeležavanju godišnjice osnivanja HDZ u Valpovu, Karamarko je kazao da će sada "najteži posao biti da se vrati vera u hrvatsku verodostojnost i poštenje, te Hrvatsku kao autentičnog člana EU", prenela je Hina.

"Ako je to bio nekakav veliki plan da se zaštiti korpus komunističkih zločina, onda je to prestrašno i onda ta politička misao, koju zastupaju naši tzv. socijalisti, nije zaslužila da bude u EU", istakao je Karamarko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: