Kad će Užičani piti vodu iz slavine

Dan nakon što je profunkcionisao cevovod na alternativnom izvorištu u Sušičkim vrelima, Užičani su odahnuli, jer će uskoro dobiti pijaću vodu.

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

16:15

Default images

Do tada se ipak moraju snabdevati kao i prethodnih mesec dana.

"Pa mene je ohrabrilo što je završeno na vreme, ali nisam baš siguran da li će to da podmiri naše potrebe i što se tiče kvaliteta i količine vode", kaže jedan Užičanin.

Kao i u domaćinstvima, i ugostitelji su morali da prilagode svoje poslovanje, kako ne bi izgubili ne samo nove, već i stare mušterije.

Lepinja je, ipak, i dalje najtraženiji artikal, ali je nakon nje neophodno utoliti žeđ vodom. U jednoj od najstarijih gradskih kafana pijaća voda stiže u balonima koji se pune u cisternama.

"I sami gosti su bili svesni toga da nema vode, pa su koristili flaširanu ili eventualno kiselu vodu, mineralnu. Tako da smo se nekako izmostili. Imali su oni razumevanja i mi smo imali razumevanja, uglavnom svaki dan smo donosili jednom pre podne, jednom po podne. Tako da neko smo vreme iskoristili nekoga vakuuma, kad nema posla, da donesemo. Pa smo to koristili u nekim flašama, bocama i tako", kaže ugostitelj Milorad Milutinović.

Sušičko vrelo biće samo alternativno, a na trajno izvorište. Vrutačko jezero je i dalje glavno. Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević kaže da će sanacija započeti u februaru, ali su već počele određene aktivnosti na tome.

"Znači, ljudski faktor što je uticao na prirodu i pospešio sve ovo, da se to pod broj jedan eleminiše. I tako da možemo tu akumulaciju, možemo već da počnemo da koristimo u narednih šest meseci. Ali trajna sanacija, ona će da traje mnogo duže, zato što to tako kažu oni koji se bave ovom problematikom". rekao je Vidoje Drndarević, zamenik gradonačelnika Užica.

Od 25. januara gradski vodovod započinje ispiranje 11 km magistralnog cevovoda, koji od Stapara, gde je povezan sa Sušičkim vrelima, ide starom trasom železničke pruge do fabrike vode na Cerovića brdu.

Užičani će, ipak, na vodu za piće i kuvanje morati da sačekaju još nekoliko dana, sve dok tri uzastopna uzorkovanja ne pokažu da je ona u potpunosti ispravna.

Voda još nije za piće

Analiza prisustva cijanotoksina u vodi za piće iz vodovodnog sistema u Užicu, koji su danas dobijeni iz laboratorije u Nemačkoj, potvrdili su da ne postoji rizik po zdravlje stanovništva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

"Rezultati laboratorijskih ispitivanja Instituta za javno zdravlje Srbije potvrdjeni su u Nemačkoj pokazujući da su vrednosti toksina poreklom iz prirode, koji produkuju cijanobakterije, u vodi za piće vodovodnog sistema u Užicu daleko ispod granične vrednosti koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija. Analize sprovedene u Nemačkoj su takodje potvrdile odsustvo drugih ispitivanih toksina u vodi za piće", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prelazak na snabdevanje sa alternativnog izvorišta "Sušičko vrelo" preventivna mera jer omogućava veću kontrolu mogućeg intenzivnijeg cvetanja algi u budućnosti.

"Voda za piće iz alternativnog izvorišta ispitana je sa aspekta novog vodozahvata i u saglasnosti je sa važećim Pravilnikom. Monitoring njene zdravstvene ispranosti, kako iz izvorišta tako i iz distributivne mreže, vršiće se kontinuirano od strane Zavoda za javno zdravlje Užice u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije", dodaje se.

Ministarstvo je, takodje, navelo da je jezero Vrutci u procesu dugoročne sanacije da bi se smanjio rizik od cvetanja algi u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: