Ultimatum Janukoviču: Izbori ili...

Lideri ukrajinske opozicije dali su ultimatum predsedniku Janukoviču da u roku od 24 sata raspiše prevremene izbore ili će se suočiti sa još žešćim protestima.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.01.2014.

20:52

Default images

Kako je javio AP, opozicioni lideri pozvali su desetine hiljada okupljenih demonstranata da se uzdrže od nasilja i ostanu na centralnom kijevskom trgu narednih 24 časa.

Oni su zahtevali da Janukovič raspusti vladu, raspiše prevremene izbore i ukine rigorozne zakonske mere protiv protesta.

"Vi, gospodine predsedniče imate mogućnost da rešite ovo pitanje. Prevremeni izbori će promeniti situaciju bez krvoprolića i mi ćemo učiniti sve da to postignemo", rekao je lider opozicije Vitalij Kličko pred oko 40.000 demonstranata koji su i noćas na Trgu nezavisnosti, prenosi AP.

Ukrajinska policija je u sredu u Kijevu krenula na barikade demonstranata, a u nasilnim sukobima do sada je, prema navodima opozicije, stradalo petoro demonstranata, što su prve ljudske žrtve u dvomesečnim protestima, javio je Frans pres.

Opozicija: Ne odustajemo

Beta, AP
Ukrajinski opozicioni lideri izjavili su posle današnjeg tročasovnog sastanka s predsednikom Viktorom Janukovičem da im on nije dao konkretne odgovore na njihove zahteve i poručili svojim pristalicama na ulicama da se pripreme za policijsku ofanzivu.

Govoreći emotivno nakon smrti najmanje trojice demonstranata ranije danas, od kojih je dvoje podleglo ranjavanju iz vatrenog oružja, trojica lidera su nakon sastanka s predsednikom rekli da su spremni da se suoče s policijskim mecima, preneo je Rojters.

Jedan od vođa opozicije bivši bokserski šampion Vitalij Kličko rekao je hiljadama demonstranata na kijevskom Trgu nezavisnosti da im predsednik tokom tri sata nije dao jasan odgovor na njihove zahteve da se vlada raspusti i ukinu sporni zakoni kojima se zabranjuju svi vidovi antivladnih protesta.

"Policija se sprema da nas ukloni sa 'Majdana' (Trg nezavisnosti)", rekao je Kličko. "Moramo da učinimo sve što možemo da ih sprečimo da nas rasteraju", rekao je on.

Kličko je pozvao građane da ostanu preko noći i brane trg u centralnom delu Kijeva i naišao je na odobravanje demonstranata kada je rekao:"Ako treba da idem (na ulice) pod mecima, ja ću ići pod mecima".

"Ukoliko predsednik sutra ne odgovori...onda ćemo mi preći u ofanzivu", rekao je on.
Beta, AP
Bivši ministar privrede Arsenij Jacenjuk podsetio je na pogibije demonstranata iz vatrenog oružja za šta opozicija krivi policiju, uprkos zvaničnom negiranju (treća osoba danas poginula je kada je pala sa vrha stadiona 'Dinama' kada se tukla s policijom).

"Neću da živim sramno. Sutra ćemo ići napred zajedno. Ako će mi neko pucati u glavu, neka tako bude. To će biti poštena, pravedna i hrabra akcija", rekao je on.

Direktni razgovori između Janukoviča i opozicije bili su prvi konkretan korak prema pregovorima da se okončaju dvomesečni građanski protest koji je kulminirao žestokim sukobima grupe radikalnih demonstranata i policije, navodi Rojters.

Prema navodima opozicije u sukobi sa policijom stradalo je petoro demonstranata, što su prve ljudske žrtve u dvomesečnim protestima, preneo je ranije Frans pres.

Medicinska služba ukrajinskog pokreta opozicije navodi da četvoro od petoro mrtvih ima rane od vatrenog oružja, kao i da je danas i juče bilo oko 1.700 povređenih. Ukrajinski državni organi su dosad potvrdili samo dva smrtna slučaja.

Ukrštanje stranih interesa

Aleksandar Vasović, novinar Rojtersa i nekadašnji izveštač iz Ukrajine, komentarišući novonastalu situaciju, izjavio je da ne veruje da će Janukovič dati ostavku niti će raspisati izbore, i da se opozicija neće povuči sa Trga nezavisnosti.

"Mislim da se priča nastavlja, mada treba sačekati da prođu 24 časa, da se vidi šta će biti dalje", kazao je Vasović za B92.

Vasović kaže da zasad nismo videli proteste u drugim gradovima Ukrajine.

Vasović je naveo da se i strani interesi prelamaju kroz sukob u Kijevu, misleći prvenstveno na interese zapadne Evrope, istakavši da je Ukrajina novo veliko tržište, jer je velika zemlja.

Dodao je, da se tu, takođe, prelama i interes Rusije, jer su, Belorusija i Ukrajina, kako je objasnio, poslednje zemlje tzv. "ruske gvozdene zavese".

Tu je, navodi, i značaj Ukrajine za Rusiju, kao odskočne daske za poslove ka Evropi, a "cev ruskog gasa prolazi kroz Ukrajinu, dok Rusija drži slavinu".

SMS "upozorenja" demonstrantima

"Dragi pretplatniče, vi ste registrovan kao učesnik u masovnim demonstracijama" je poruka koju su danas dobijali demonstranti u Kijevu.

Kako piše Njujork tajms, urkajinski mobilni operateri negirali su da stoje iza slanja ove anonimne poruke, ali ju je ukrajinska javnost protumačila kao upozorenje.

Inače, danas su stupili na snagu zakoni kojima se zabranjuju antivladini protesti, a onima koji budu uhapšeni preti kazna zatvora do 15 godina.

Analitičari sa kojima je razgovarao američki list navode da je slanje ovakvih ciljanih poruka moguće i da se slično dešavalo tokom nemira u Egiptu.

Neki kao što je Eva Galperin, politički analitičar "Elekrtronik Frontir Fondacije" takođe dodaje da ovo nije prvi put da neko šalje ciljane poruke, ali da je iznenađujuća preciznost.

"Ranije nisam viđala da pošiljalac uspe da slanje ciljane poruke ograniči na pojedince koji se nalaze u jednom bloku i to u samom trenutku sukoba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: