Sprečen napad na ambasadu SAD

Izrael je osujetio plan Al Kaide da izvrši samoubilački napad na američku ambasadu u Tel Avivu i druge mete, saopšteno je iz Jerusalima.

Izvor: Beta

Sreda, 22.01.2014.

22:15

Default images

Prema oceni analitičara, to bi bilo prvi put da Al Kaida direktno planira neki napad unutar Izraela.

Obaveštajna služba Šin Bet saopštila je da je uhapsila tri Palestinca koji su navodno planirali oružane napade i otmice.

Ta služba je dodala da su Palestinci, dvojica iz Jerusalima i jedan sa Zapadne obale, regrutovani od strane neimenovanog operativca iz Gaze, koji je radio za lidera Al Kaide Ajmana el Zavahrija.

Prema rečima Šin Beta, osumnjičeni su planirali da oružano napadnu jerusalimski konferencijski centar i da potom ubiju spasioce kamionom-bombom.

Trojica uhapšenih su, prema navodima izraelske obaveštajne službe, kontakte sa Al Kaidom ostvarivala putem interneta. Dodaje se da su planirali da na obuku otputuju u Siriju, gde se različite džihadističke grupe bore protiv snaga predsednika Bašara el Asada.

Al Kaida je, takođe, planirala da pošalje strane ekstremiste da istog dana napadnu američku ambasadu u Tel Avivu, dodaje Šin Bet.

Ta služba navodi da su petorica muškaraca, čiji identiteti i nacionalnosti nisu objavljeni, trebali da avionom dođu u Izrael, uz pomoć lažnih ruskih pasoša, i napadnu američku ambasadu.

Nije rečeno gde su ti ljudi locirani, niti koliko blizu su bili ostvarenju svojih planova.

Navedeno je da su Palestinci iz Jerusalima koristili svoje izraelske boravišne dozvole da skupe potrebne informacije o metama planiranih napada. Oni su, kako je saopštila Šin Bet, uhapšeni u prethodnih nekoliko nedelja.

Bivši šef izraelske vojne obaveštajne jedinice koja je pratila Al Kaidu, Aviv Oreg, rekao je da su mnogi strani borci koji se bore protiv Asadovog režima iz Čečenije, pretežno muslimanskog dela Rusije, i pretpostavio je da bi ekstremisti sa lažnim pasošima mogli doći odatle.

Brojne grupe, inspirisane Al Kaidom, sprovodile su do sada raketne napade na Izrael iz Gaze i egipatskog Sinajskog poluostrva, kao i oružane napade na Zapadnoj obali. Izraelske obaveštajne službe te grupe nazivaju delom "globalnog džihadskog" pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: