Damask: Izveštaj o mučenju lažan

Sirijsko ministarstvo pravde odbacilo kao lažan izveštaj trojice bivših tužilaca, u kom se navodi da je režim u Damasku sistematski mučio i ubio 11.000 ljudi.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2014.

12:34

Default images

Za izveštaj, koji je predstavljen juče i koji navodi da su se zločini nad stanovništvom Sirije sprovodili od marta 2011. sirijsko ministarstvo pravde kaže da je "ispolitizovan i lažan", uz odbacivanje odgovornosti režima u Damasku.

Istražitelji su ispitali na hiljade fotografija mrtvih zatvorenika koje je iz Sirije prokrijumčario jedan sirijski dezerter, fotograf vojne policije. Fotograf, imenovan samo kao Cezar, prokrijumčario je oko 55.000 digitalnih fotografija 11.000 leševa. Većina žrtava na fotografijama bili su mlađi muškarci, a na mnogim telima vidljivi su bili tragovi mučenja, krvi i izgladnjivanja.

Istražitelji su rekli da prikupljene fotografije podsećaju na one iz nacističkih logora smrti u Drugom svetskom ratu. "Ministarstvo pravde u potpunosti odbacuje tvrdnje iz izveštaja", prenela je agencija SANA saopštenje ministarstva. "To je ispolitizovan izveštaj kome nedostaju objektivnost i profesionalizam", tvrdi ministartvo. Ministarstvo takođe navodi da su prikazane fotografije u izveštaju "lažne".

"Svako ko se bavi krivičnom istragom može da kaže da su ove fotografije lažne i da nemaju veze sa zatvorenicima u sirijskim zatvorima", stoji u saopštenju ministarstva pravde.

Na nekim od tih fotografija, kako se dalje navodi, prikazani su "strani teroristi" koji su ubijeni tokom napada vladinih snaga, dok su na drugim žrtve koje su mučili do smrti "naoružane terorističke grupe".

Sirijske vlasti koriste termin "teroristi" za sve one koji se bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada, podseća AFP.

Ministarstvo pravde tvrdi da se prema pritvorenima u sirijskim zatvorima postupa u skladu sa "najboljim međunarodnim pravnim standardima". "Cilj izveštaja, koji je objavljen dva dana uoči medjunarodne konferencije o Siriju, jeste da potkopa napore da postigne mir", zaključeno je u saopštenju.

Na mirovnoj konferenciji u švajcarskom gradiću Montreu, takozvanoj "Ženevi 2", po prvi put od početka sirijskog konflikta pre skoro tri godine sastali su se predstavnici sirijskog režima i opozicionih grupa.

Skup je otvorio generalni sekretar UN Ban Ki-mun, a prisustvuju mu i američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.
U radu konferencije učestvuju predstavnici oko 40 zemalja i medjunarodnih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: