Mladić traži prekid suđenja

Odbrana generala Ratka Mladića traži od Haškog tribunala da prekine postupak dok lekari ne utvrde da li je sposoban da prati suđenja, saznaju Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2014.

23:06

Default images

Konačan odgovor mogao bi da bude poznat u februaru kada bi Mladića trebalo da pregleda tim veštaka iz Rusije,

Naime, sumnja da ratni komadnat VRS koji je 15 godina odolevao svim svetskim poterama ima psihičkih problema, postala je vidljiva ubrzo posle njegovog izručenja Tribunalu. Postalo je jasno da general može da funkcioniše pre podne i da ne može dugo da bude koncentrisan, pišu Novosti.

U međuvremenu su ga u dva navrata pregledali neuropsihijatar i psiholog iz Srbije i, kada je dobio obavezujući nalog da svedoči u procesu protiv Radovana Karadžića, zaključili da on nije u mogućnosti da to uradi.

"General Ratko Mladić nije u mogućnosti da svedoči zato što to ne dozvoljava njegovo zdravstveno stanje", naveli su veštaci u svom nalazu koji su prosledili Tribunalu. "Njegovo svedočenje bi bilo apsolutno nepozudano pošto njegova sećanja prolaze kroz filter emocija i mešaju se sa njima. Sve to kod njega stvara percepciju istinitosti koju on pogrešno predstavlja. On ovim stanjem ne može da vlada, uveren je da se dogodilo nešto što se nije dogodilo".

Mladićev branilac advokat Miodrag Stojanović kaže da je medicinska dokumentacija o Mladićevom zdravlju poverljiva. Ipak, kaže da će se posle dolaska ruskih lekara znati mnogo više.

"Ruska Duma je dozvolila da generala pregledaju lekari ", kaže Stojanović. "Čeka se još samo zvanična potvrda pritvorske jedinice. Ruski lekari su naveli i da bi, ako se ispostavi da Mladić nije procesno sposoban da prati suđenje, mogli da traže da se leči u Rusiji".

Zahtev

Na pitanje da li je odbrana tražila da ratnog komandanta VRS pregledaju lekari koje ovlasti Tribunal, Stojanović kaže da je to već urađeno.

"To su bila trojica belgijskih lekara, ali nijedan od njih nije bio neuropsihijatar. Oni su samo rekli da Mladić ne može da prati suđenje pet dana nedeljno, već četiri, kako je i sada organizovano".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: