Analiza Zakona o manjinama

Kancelarija za ljudska i manjinska prava, zajedno sa Ministarstvom pravde planira da sprovede analizu četvorogodišnje primene Zakona o nacionalnim savetima.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2014.

19:23

Default images

Na osnovu odluke Ustavnog suda od 16. januara, deset članova Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina proglašeni su sasvim ili delimično neustavnim, zbog čega su negodovali, između ostalih, Albanski nacionalni savet, Bošnjačko nacionalno veće i u današnjem zahtevu tražili što hitniji sastanak, rekla je direktorka Kancelarije Suzana Paunović Tanjugu.

Predmet ocene Ustavnog suda bile su pojedine odrebe zakona o nacionalnim savetima koje se odnose na sadržinu i obim nadležnosti saveta, a Paunovićeva je navela da je Ministarstvo pravde započelo proceduru izmena dela zakona koji se odnosi na izborni postupak i konstituisanje saveta, za koje će izbori biti realizovani polovinom godine.

Paunovićeva je ukazala da odluka suda još nije stupila na snagu i da će Ministarstvo i Kancelarija ceo proces budućih izmena zakona raditi u saradnji sa nacionalnim savetima, koji su i do sada bili uključeni u sve radne grupe.

Sastanak će biti zakazan u narednom periodu, rekla je Paunovićeva i dodala da Kancelarija planira da održi čitav niz sasatanka i nakon detaljne analize zajedno sa nacionalim savetima pristupi izmenama zakona u delu na koji se odnose odluke Ustavnog suda.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžević zatražili su danas hitno zakazivanje sednice Koordinacije nacionalnih saveta i hitan prijem kod Suzane Paunović povodom odluke Ustavnog suda kojom su osporene pojedine odredbe Zakona .

''Bošnjačko nacionalno veće izražava nezadovoljstvo zbog odluke Ustavnog suda Srbije koji je osporio zakonske odredbe koje se odnose na prenos osnivačkih prava nad obrazovno-vaspitnim ustanovama u kojima se nastava izvodi iključivo na jeziku nacionalnih manjina, ustanovama kulture čija je osnovna delatnost očuvanje i razvijanje kulture nacionalne manjine i ustanovama koje obavljaju javno informisanje isključivo na manjinskom jeziku'', saopštilo je BNV.

Povodom odluke Ustavnog suda oglasili su se predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec, Centar za praktičnu politiku i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: