Kneginja postala vlasnica Crnogorke

Kneginja Jelisaveta Karađorđević i knez Aleksandar, naslednici kneza Pavla i kneginje Olge, od utorka su i faktički vlasnici vile "Crnogorka“ na Dedinju.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

23:18

Default images

Vilu im je država formalno vratila. Sada čekaju da dobiju ključeve i usele se, a nadaju se i da će vilu dobiti bez dugova koje je za sobom ostavila crnogorska ambasada koja je koristila zdanje.

S obzirom na to da pravobranilaštvo nije pokrenulo upravni spor na drugostepeno rešenje Ministarstva finansija o restituciji, povraćaj ove vile postao je pravosnažan.

"Pravda je konačno zadovoljena i još jednom se pokazalo koliko je u životu važno biti strpljiv", rekla je princeza Jelisaveta za Novosti.

Njen advokat Dušanka Subotić Homen dodaje da je ovo dokaz da je naturalna restitucija najbolje rešenje za državu:

"Nadam se da će se dve države dogovoriti o predaji ključeva mirnim putem, ako ne, primeniće se Zakon o izvršenju. Verujem da će biti rešena i međusobna potraživanja."

Naslednici će se obratiti Republičkoj direkciji za imovinu, kao i ministarstvima spoljnih poslova Srbije i Crne Gore. Prema podacima Diposa, od 2006. godine, dug crnogorske ambasade sa kamatama premašio je 2,5 miliona evra, pišu Novosti.

Advokati sva tri ogranka porodice Karađorđević dogovorili su se da definitivno podnesu zahtev za restituciju svoje očevine i dedovine ne na Svetog Savu, kako su prethodno najavili, nego dan kasnije, 28. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: