SAD Kijevu:Bez nasilja ili sankcije

SAD su pozvale danas na prekid sukoba u Ukrajini gde je juče tokom masovnih protesta, u sukobima policije i demonstranata povređeno gotovo stotinu ljudi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.01.2014.

08:18

Default images

"Veoma smo zabrinuti zbog nasilja na ulicama Kijeva i pozivamo sve strane da okončaju tenzije", navodi se u saopštenju portparolke američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Ketlin Hejden.

Ona je navela da je povećanje tenzija u Ukrajini "direktna posledica" neuspeha vlade da prizna "legitimne zahteve građana".

Dodala je da SAD razmatraju dodatne mere koje treba preuzeti, uključujući i sankcije.

Na ulice Kijeva juče je izašlo oko 200.000 ljudi, u znak protesta zbog nedavno donetih zakona kojima se pooštravaju kazne protiv učesnika demonstracija. U žestokim sukobima policije i učesnika protesta, povređeno je desetine ljudi, a više demonstranata je uhapšeno.

"Tražimo od ukrajinske vlade da učini korake koji bi predstavljali napredak za Ukrajinu, uključujući ukidanje nedemokratskih zakona donetih u poslednjih nekoliko dana, povlačenje policije za razbijanje demonstracija sa ulica Kijeva i početak dijaloga sa opozicijom", navela je Hejdenova.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obećao je posle sastanka s bivšim bokserskim šampionom i liderom opozicije Vitalijem Kličkom da će danas formirati komisiju, kako bi se okončala kriza u zemlji.

"Predsednik se obavezao da će formirati komisiju u kojoj će biti članovi predsedništva, vlade i opozicije, kako bi se našlo rešenje za krizu u zemlji", rekao je Kličko posle razgovora.

Novim zakonima, koji su bili povod za jučerašnje demonstracije, predviđena je kazna zatvora do 15 dana za postavljanje šatora ili bina na javnim mestima bez odobrenja vlasti.

Drugim zakonima predviđene su zatvorske kazne do pet godina za osobe koje blokiraju državne zgrade, kao i kazne za one koji demonstriraju
maskirani ili s kacigom na glavi ili protestuju u povorkama vozila.

Novi skupovi zabranjeni su do marta. Uprkos tome, ukrajinska opozicija pozvala je krajem prošle nedelje na nove demonstracije na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva, gde već nedeljama traju protesti zbog odluke ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: