GR: Odbegli ekstremista opet preti

Hristodulos Ksiros, koji je nestao tokom odsustva iz zatvora u kojem je izdržavao šest doživotnih kazni zbog terorističkih napada, najavio je nove akcije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.01.2014.

21:15

Default images

Ksiros (55) je osuđen 2003. godine, zajedno sa svoja dva brata, zbog pripadništva najstarijoj grčkoj terorističkoj organizaciji "17. novembar", koja je delovala četvrt veka.

Ksiros je na suđenju sam tvrdio da je bio pripadnik "17. novembra", a to je govorio i u svoje i u ime svoje braće.

Ksiros je nestao 7. januara, dok je bio na sedmodnevnom odsustvu iz zatvora kako bi posetio svoju porodicu.

Pre bekstva je izdržao deset godina zatvorske kazne i stekao pravo na odsustvo iz zatvora od po nekoliko dana.

Grupa "17. novembar" je nastala je sredinom sedamdesetih godina i izvela niz smrtonosnih napada na strane diplomate, grčke političare i privrednike.

U video-snimku koji je danas objavljen na internetu, Ksiros je pročitao saopštenje napisano na sedam stranica, koje su takođe objavljene.

Uz video je i njegova verovatno novija fotografija, ispred slika pripadnika grčkog pokreta otpora iz 19. veka i latinoameričkog revolucionara Če Gevare.

Ksiros u saopštenju kritikuje način na koji Grčka rešava problem finansijske krize u toj zemlji, kritikuje i medije, pravosuđe, policiju i ekstremnu desničarsku partiju "Zlatna zora", pozivajući grčke snage bezbednosti da mu se pridruže.

U saopštenju je posebno izražen revolt prema dvema partijama u grčkoj vladajućoj koaliciji - konzervativnoj Novoj demokratiji i socijalističkom Pasoku, koje odbegli terorista optužuje za izdaju i tvrdi "da je kazna njihove izdaje smrt".

U opširnom osvrtu na finansijsku krizu, on tvrdi da su Grčka i druge evropske zemlje postale kolonije pod "nemačkom okupacijom".

Nemačka je najveći pojedinačni učesnik u međunarodnim zajmovima Grčkoj, na koje se Grčka država oslanja godinama.

"Ako se ponovo sretnemo, čemu se ne nadam (a ne bi trebalo ni da se vi nadate) uradićete dobro ako me ubijete. Jer, ako me ponovo uhapsite, ja ću ponovo pobeći da bih se borio protiv vas do kraja", rekao je Ksiros u saopštenju.

Bekstvo Ksirosa je izazvalo opštu potragu po Grčkoj i početkom januara prisililo ministra javnog reda Nikosa Dendiasa da prizna da je opasnost od domaćih terorista i dalje velika.

Vladini zvaničnici kažu da će preispitati propis po kojem odsustvo iz zatvora mogu dobiti čak i oni koji su osuđeni za terorizam i druga najteža krivična dela.

Auto koji je koristio Ksiros policija je našla 200 kilometara od Halkidike, koju nije smeo da napušta tokom zatvorskog odustva, te su grčki mediji zaključili da je on mogapo pobeći u Makedoniju ili Albaniju.

Organizacija "17. novembar", čija je platforma bila mešavina antikapitalističke ekstremno-levičarska ideologije, nacionalizma i populizma, ponosila se time što je ubila 23 čoveka od 1975. do 2000. godine. Žrtve su bile prominentne strane diplomate, domaći i strani privrednici i policajci.

Kada je 2000. godine usred dana na ulici ubila britanskog vojnog atašea u Atini jer je bio uključen u planiranje napada NATO-a na SR Jugoslaviju 1999, organizacija "17. novembar" je zaustavljena nizom hapšenja 2002. godine uz angažovanje specijalne britanske policijske jedinice. Povod za sveobuhvatnu akciju je bila bezbednosna priprema za Olimpijske igre u Atini 2004.

Maratonsko suđenja uhapšenima, uz TV-prenos, pokazalo je da među njima nije bilo vodećih članova "17. novembra", da neki od optuženih nisu učestvovali u akcijama, niti znali detalje o njima, a neki su, kao i Ksiros, tvrdili da "politički pripadaju" toj organizaciji i pred sudom prkosno i samoinicijativno preuzimali odgovornost za likvidacije, što je uzeto kao dokaz krivice.

Posle tog suđenja, nastalo je zatišje u terorističkim napadima i trajalo do 2009. godine kada je niz manjih, anarhističkih grupa ponovo počeo slične, mada haotične i nasumične napade bombama i vatrenim oružjem, u kojima je poginulo šest ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: