Danas je Bogojavljenje

Danas se obeležava veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, kada će širom Srbije biti organizovana tradicionalna plivanja za "bogojavljenski krst".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.01.2014.

00:31

Default images

Patrijarh srpski Irinej će služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog oca Nikolaja u Zemunu, nakon čega će uslediti litija do Zemunskog keja i tradicionalno plivanje za časni krst u Dunavu, i to po 17. put.

Liturgija će biti održana u 9 sati, za 11.30 je zakazana litija koja će se kretati Njegoševom, Glavnom, Gospodskom ulicom do Keja oslobođenja, a za podne je predviđeno osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta.

Za sutra je u Zemunu najavljeno i viteško nadmetanje za titulu ''Nosilac Bogojavljenskog krsta''.

Nadmetanje za časni krst organizovaće i opština Grocka, a kako je najavljeno, iz te lokalne samouprave, manifestaciji će prisustvovati i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Program će biti održan da Dunavskom keju u Grockoj, a prvo je predviđena Bogojavljenska litija koja će krenuti iz porte crkve Svete trojice i nju će predvoditi sveštenstvo crkve i opštinsko rukovodstvo.

Za nadmetanje u trci za časni krst u Grockoj se prijavilo 33 plivača, koliko je i predviđeno programom, a organizatori očekuju prisustvo više od 3.000 ljudi iz cele opštine.

Proslava Bogojavljenja će i ove godine biti organizovana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Banovom Brdu, a svetu arhijerejsku Liturgiju će služiti Episkop remezijanski Andrej, nakon čega će biti organizovana litija do Ade Ciganlije gde će, takođe, biti organizovano plivanje za časni krst.

Toj manifestaciji će prisustvovati član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je najavljeno da će sutra, pripadnici elitnih jedinica Ministarstva odbrane i MUP-a plivati za časni krst na Markovačkom jezeru kod Mladenovca.

Plivanje nema takmičarski karakter, već je njegov smisao da svaki pripadnik otpliva do časnog krsta, koji će u jezero biti spušten tačno u ponoć, prilikom prelaska sa Krstovdana na Bogojavljenje.

Proslava Bogojavljenja i plivanje za časni krst biće organizovani i u mnogim gradovima u Srbiji.

Tradicionalno, 12. plivanje za časni krst, održaće se sutra u podne na Bagrdanskom jezeru, oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine.

Očekuje se učešće oko 40 plivača, među kojima su i devojke, članovi sportskih klubova, profesori i studenti fizičke kulture, policijci, građani Jagodine, Paraćina, Chuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine...

Pre samog takmičenja, sveštenici Crkvene opštine Svilajnac održaće liturgiju i osveštati krst za koji se pliva, a pobednik će, uz zlatni krst koji je dar organizatora, dobiti i druge nagrade.

Eparhija Braničevska svim učesnicima u plivanju poklonice krstiće i ikonice.

Nadmetanje za časni krst biće organizovano i u Čačku, a u sada već tradicionalnom takmičenju učestvovaće oko 90 Čačana.

Program počinje u osam sati liturgijom u čačanskoj crkvi gde će biti predstavljeni svi plivači, u 9.30 sati krenuće svečana litija do gradske plaže gde će u 10 sati biti osveštana reka, a oko 10.30 je predvideno da startuju hrabri plivači.

Bogojavljenska akademija biće organizovana u popodnevnim satima u Domu kulture, a prisustvovaće joj deca iz čačanskih vrtića, osnovci i srednjoškolci.

Za 11. takmičenje u plivanju za krst časni, koje će biti održano na kragujevačkom jezeru Šumarice, prijavila su se 62 kandidata, među kojima nema žena.

Najbržem takmičaru u plivanju, na stazi dugoj 33 metara, što simbolizuje godine života Isusa Hrista, biće dodeljena visteška titula Nosilac Bogojavljenskog krsta.

Neposredno pre takmičenja, koje je zakazano za 12.45 sati, vladika šumadijski Jovan i administrator žički Jovan, služiće moleban i predvoditi litije od mesta moltive kraj jezera do mesta gde će početi nadmetanje u plivanju.

I u Kruševcu će biti obeleženo Bogojavljenje i to manifestacijom na Zapadnoj Moravi "Viteško nadmetanje za časni bojojavljenski krst", koju 13. put organizuju grad Kruševac, opština Trstenik odnosno mesne zajednice Bela Voda, Bresno polje i Stopanja.

Manifestacija će, uz blagoslov episkopa kruševačkog Davida, početi liturgijama u Crkvama Svete Trojice u Beloj vodi, Lazarici i Stopanji, a nastaviće se svečanim ispraćanjem časnog krsta koji će nositi potpukovnik maratonac, Svetislav Pavlović.

Posle dočeka časnog krsta u Crkvama u Jasici i Kukljinu, uslediće Litija ispred Crkve u Beloj Vodi.

Plivanje za časni krst na Zapadnoj Moravi biće održano u podne, a organizatori očekuju više od 130 učesnika.

Praznik krštenja Isusa Hrista biće obeležen i u Crkvi presvete Bogorodice u Šavranu, a plivaće za časni krst će se obaviti u obližnjoj reci Rasini.

Na manifestaciji "Plivanje za časni bogojavljenski krst, koja će biti održana na obali Dunava u Sremskoj Kamenici, 33 takmičara plivaće do časnog krsta 33 metra.

Pre početka takmičenja, vladika sremski Vasilije služiće liturgiju u sremskokameničkom Hramu rođenja presvete Bogorodice.

Manifestacija "Plivanje za časni bogojavljenski krst", po prvi put će posle 78 godina biti organizovana u Novom Sadu - u Sremskoj Kamenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: