"Merkel da ne brine o špijuniranju"

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da neće dopustiti da špijuniranje pokvari njegov "prijateljski i poverljiv" odnos sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izvor: B92

Subota, 18.01.2014.

20:36

Default images

Obama je u intervjuu nemačkoj televizijskoj stanici ZDF, koji će biti emitovan kasnije večeras, rekao: "Ne želim da dovedem u opasnost taj odnos primenom mehanizma nadzora koji bi na bilo koji način ugrozio vrstu komunikacije i poverenje koje imamo jedno u drugo", prenela je agencija AFP.

"Ono što mogu da kažem je: sve dok sam ja predsednik Sjedinjenih Američkih Država, kancelar Nemačke neće morati da brine o tome", istakao je Obama.

Odnosi zvaničnog Berlina i Vašingtona su pogoršani posle otkrića bivšeg obaveštajca Edvarda Snoudena da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala milione telefona i imejl naloga američkih građana, ali i ljudi u inostranstvu, kao i stranih državnika među kojima je i Merkelova.

Američka obaveštajna služba je svoj rad branila borbom protiv terorizma i prikupljanjem podataka o bezbednosnim aktivnostima protiv SAD.

Procene kažu da je Snouden odneo oko 1,7 miliona poverljivih fajlova agencije NSA i da je do sada medijima otkrio samo deo podataka koje ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: