Indija: Napravljen pištolj za žene

Indijska fabrika oružja napravila je "prvi pištolj za žene" sa imenom studentkinje koja je preminula od posledica brutalnog grupnog silovanja u decembru 2012.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.01.2014.

11:44

Default images

Podsetimo, njena smrt je pokrenula talas protesta zbog nasilja nad ženama u toj zemlji.

Vlasti smatraju da će mali i lagani pištolj, težine od tek 500 grama, pomoći ženama da se odbrane, ali kritičari smatraju da se pravljenjem pištolja vređa sećanje na preminulu devojku.

Reč je o najmanjem pištolju državne fabrike oružja koji je nazvana Nirbhek, što je sinonim za Nirbhaja.

Nirbhaja je bio nadimak indijskih medija za preminulu devojku, čije ime, prema zakonima te zemlje, ne sme da se saopšti, a oba ova imena na hindu jeziku znači "neustrašiv".

Rukovodsto fabrike je veoma ponosno na prvi pištolj ikada napravljen isključivo za žene. "Lagan je i lako može da stane u žensku tašnu", kaže menadžer fabrike Abdul Hamid govoreći o revolveru kalibra 3.2 milimetra. On posebno hvali izradu pištolja od specijalnog titanijuma koji ga čini lakim za nošenje, a, kako kaže, "za oko je lepa drška izradjena od drveta", prenosi BBC.

U pištolj staje šest metaka i pogađa metu do 15 metara. Svaki primerak pištolja ima na cevi ugravirano ime - "Nirbhek".

Hamid objašnjava da su zaposleni u fabrici predložili nekoliko imena za pištolj, a da je odluka pala na ovo ime. "Verujemo da će se žene koje budu nosile ovaj pištolj osećati nesutrašivo", dodaje on.

Pištolj mogu da kupe i muškarci, ali je njegov proizvođač imao na umu uglavnom žene i zbog toga je, zarad atraktivnosti, za taj komad izrađena posebna tamno braon futrola u obliku kutije za nakit. "Žene u Indiji vole svoje ukrase", kaže Hamid.

Prodaja pištolja počela je 5. januara i pored visoke cene od 1.990 dolara za prilike u Indiji, kako kažu u fabrici, vlada interesovanje i za sada je 10 komada prodato.

Lansiranje ovog pištolja pokrenulo je debatu da li nošenje oružja čini žene sigurnijim u Indiji i predstavnici vlasti tvrde da to povećava samouverenost kod žena, a uteruje strah kriminalcima. Indija je inače odmah iza SAD po broju oružja u rukama privatnih lica.

Aktivisti za prava žena, međutim, smatraju da je smešna ideja o naoružavanju žena umesto da vlasti brinu o njihovoj bezbednosti. "Užasnuta sam, šokirana i besna", kaže predsednica organizacije "Preževele žene-žrtve oružanih napada" Binalakšmi Nepram. Ona smatra da je pristanak vlasti na ovu ideju zapravo njihovo priznanje za neuspeh da zaštite žene.

Vesti o šokantnim napadima i silovanjima devojaka i žena ne prestaju da pune naslovne strane indijskih medija, a statisika govori da silovanja beleže porast i da se dešavaju na svaka 22 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: