Užice: Ima vode, škole će raditi

Gradski štab za vanredne situacije odlučio da se u Užicu ne pomera drugo polugodište u školama, jer su obezbeđene dovoljne količine flaširane vode za škole.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.01.2014.

11:49

Default images

Štab je na poslednjoj sednici konstatovao i da se radovi na izgradnji alternativnog vodozahvata u Sušici odvijavu predviđenom dinamikom, kao i da užički Vodovod već nekoliko dana ispira centralnu gradsku mrežu, rezervoare i vrši pripreme za ispiranje sekundarne mreže.

Štab je saopštio i da Zavod za javno zdravlje nastavlja sa svakodnevnim uzorkovanjem I praćenjem ispravnosti vode za piće koja se u cisternama dostavlja građanima. Rezultati pokazuju da je voda iz cisterni potpuno ispravna.

Štab je razmatrao i predlog snabdevanja Užičana pijaćom vodom u uslovima snežnih padavina I niskih temperatura,koje se prema prognozama mogu očekivati već tokom sledeće sedmice.

Konstatovano je da u takvim okolnostima može doći do zaleđivanja cisterni, pa će zbog toga isporuka vode počinjati sat kasnije.

Količine vode koje će biti na raspolaganju građanima neće se smanjivati, pošto je grad obezbedio dodatne pokretne I stacionarne cisterne, navodi se u saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vanredna situacija proglašena je u Užicu 6.januara zbog problema sa vodom .

Selaković: U istrazi nema nedodirljivih

Užičko tužilaštvo uskoro će izaći u javnost sa prvim informacijama iz predistražnog postupka koji se sprovodi da bi se otkrilo kako je došlo do pojave neispravne vode za piće u Užicu, najavio je danas ministar pravde Nikola Selaković posle razgovora sa osnovnim tužiocem.

"Svako ko je nadležan da obezbedi pijaću vodu za Užice obuhvaćen je istragom. Predistražne radnje i istraga mogu da dovedu i do centralnog državnog nivoa, jer, kao što je to slučaj sa minihidroelektranom na Vrutcima, dozvole za takve objekte daju republičke institucije",rekao je Selaković.

On je naglasio da problem sa akumulacijom Vrutci datira još od pre 10 do 15 godina i da je ta situacija metafora našeg društva.

"Za stanje na Vrutcima odgovorna je država, koja poslednjih godina nije funkcionisala i mnogi nisu radili ono što je trebalo ppo zakonu da rade. Tako smo imali situaciju da je vodozahvat Vrutci tretiran kao turistički objekat u kome se kupalo, dizali nelegalni objekti,poljoprivredna gazdinstva i sve ostalo što je dovelo do toga da Užičani danas nemaju ispravnu pijaću vodu", rekao je Selaković.

Ministar pravde pohvalio je Osnovno i Više tužilaštvo u Užicu i istakao da su oni prvi državni organi koji su sredinom decembra ,posle prvih saznanja o neispravnosti vode ,preduzeli odgovarajuće poteze i radnje za otkrivanje odgovornih za problem sa vodosnabdevanjem.

Bugarska ambasada donirala flaširanu vodu

Predstavnici ambasade Bugarske uručili su rukovodstvu Užica donaciju od 21.000 litara flaširane vode za piće.

Savetnik u ambasadi Republike Bugarske u Srbiji Dmitar Canev istakao je da je ova donacija odgovor zemalja članica Evropske unije na apel za pomoć Užica zbog problema sa pijaćom vodom u gradu.

Ova humanitarni akt izraz je dobrosusedskih i prijateljskih odnosa između Bugarske i Srbije i predstavlja još jedan čin u unapređenju političkih odnosa između naše dve države”, rekao je Canev.

Član gradskog veća Užica Zoran Adžić rekao je da je gradska uprava u stalnim kontaktima i sa ostalim ambasadama u Srbiji i da za sada imaju potvrdu da će donacija u flaširanoj vodi stići iz Slovačke, a Japan je obećao donaciju u vidu autocisterne gradu Užicu.

Adžić je istakao da grad za sada raspolaže sa 60 tona flaširane vode za potrebe škola, bolnice, Doma zdravlja i vrtića a da se građani pijaćom vodom snabdevaju iz 19 pokretnih I 24 stacionarne cisterne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: