Nemci Americi prete sankcijama?

Pregovori Nemačke i Amerike o zabrani uzajamnog špijuniranja zapali su u ćorsokak, a pojedini političari predlažu i ekonomske sankcije SAD, pišu nemački mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

21:47

Default images

"Amerikanci jedan jezik razumeju veoma dobro, a to je jezik privrede", rekao je Štefan Majer iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske" partije svenemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel, predlažući ekonomske sankcije.

Ekspert za spoljnu politiku CDU i koordinator vlade za transatlanske odnose Filip Misfelder u pregovorima sa Belom kućom zahtevao je odlučno držanje i čvrst nastup vlade u Berlinu.

Kako bi to konkretno trebalo da izgleda, Misfelder je ostavio otvorenim, ali je odbio zahteve za uvođenjem ekonomskih sankcija Americi.

"Time bi mi zasekli u sopstveno tkivo", rekao je Misfelder i predložio da se, na primer, pri pregovorima o ugovoru o stvaranju slobodne zone sa Amerikom, pregovaračka strana striktno pridržava i zastupa nemačke i evropske interese i ne izlazi previše u susret američkim interesima.

Nemački list "Zidojče cajtung" tvrdi "nećemo dobiti ništa", pozivajući se na nemačke pregovaračke krugove, prema čijim informacijama Amerikanci ne žele čak ni da obećaju da će prestati da prisluškuju članove nemačke vlade.

"Nemačka vlada je u pregovorima sa američkim partnerima, kako bi se saradnja naših službi postavila na nove osnove", glasi zvanični stav Berlina, kako je rekla jedan portparol vlade.

"Razgovori traju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, dok je predsednik poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije Tomas Operman upozorio da propast ugovora ne bi bila prihvatljiva.

"To bi onda promenilo politički karakter odnosa sa Amerikom", upozorio je Operman.

U američkoj špijunskoj aferi nije bila pošteđena ni kancelar Merkelova, čiji su mobilni telefon, prema saznanjima nemačkih medija, Amerikanci takođe prisluškivali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: