Izrael bi više teritorija Palestine

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu povećao je površinu okupirane teritorije koju želi da zadrži na osnovu mirovnog sporazuma s Palestincima.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

16:44

Default images

Netanijahuov portparol odbio je da komentariše izveštaje da je premijer na listu enklava, koje namerava da zadrži, dodao blok jevrejskih naselja kraj Ramale na Zapadnoj obali, gde je sedište palestinske vlade, preneo je izraelski vojni radio.

Izraelski vojni radio je naveo da bi tako 13 posto Zapadne obale ostalo u izraelskim rukama.

Palestinski predsednik Mahmud Abas nije odmah na to reagovao, ali je jedan neimenovani palestinski zvaničnik odbacio takvu ideju.

"Mi kažemo da jednom kada se dogovorimo o povlačenju na granice iz 1967. možemo prihvatiti minorne razmene zemlje od slučaja do slučaja", rekao je zvaničnik, aludirajući na linije koje Izrael smatra neodbranjivim, a koje su prethodile ratu u kome je ta zemlja osvojila pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom.

Netanijahu je navodno rekao američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da Izrael želi da zadrži enklavu Beit El, uz blokove jevrejskih naselja Ecion, Male Adumim i Arijel, za koje se odavno izjasnio.

Beit El je severno od Jerusalima, kraj Ramale, u kojoj je sedište Abasove Palestinske uprave.

Netanijahu je navodno ponudio da kupi deo zemlje naselja od Palestinaca, ali oni su to odbili. Radio se pozvao na anonimni izvor blizak pregovorima, obnovljenim u julu, posle tri godine zastoja, preneo je Rojters.

Netanijahu je navodno objasnio Keriju biblijsku vezu sa Beit Elom, kao mestom u kome je Jakov sanjao o merdevinama koje vode u raj.

Budućnost jevrejskih naselja je jedan od razloga najeksplozivnijih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu, uz sudbinu palestinskih izbeglica, status Jeruslima i buduće granice između dva naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: