Uništenje sirijskog oružja do jula

Uklanjanje i uništenje najopasnijeg sirijskog hemijskog oružja možda neće biti završeno pre kraja juna zbog logističkih i bezbednosnih problema.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

14:24

Default images

Ovo je danas izjavio čelnik Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) Ahmed Uzumcu.

Uništenje "primarnih" hemikalija, uključujući nervni gas sarin i sastojke za njegovu proizvodnju, trebalo je da bude okončano do kraja marta, ali je usporeno zbog građanskog rata u Siriji, nepovoljnih vremenskih prilika i birokratije, preneo je Rojters.

Uzumcu je, obraćajući se novinarima u Rimu, istakao kako je siguran da će sve hemijsko oružje biti uništeno do kraja juna, što je rok za uništenje manje opasnih hemikalija.

On je naveo da je 16 tona od ukupno 560 tona "primarnih" hemikalija dosad prebačeno u danski brod u sirijskoj luci Latakija. Taj brod se sada nalazi u međunarodnim vodama, gde čeka na dodatne količine hemijskog oružja.

Čelnik OPCW-a se nalazi u Rimu, gde će u obraćanju u italijanskom parlamentu govoriti o premeštanju hemijskog oružja sa danskog na američki brod, što će biti obavljeno u jednoj italijanskoj luci, uprkos brojnim protestima građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: