Nikolić i Dačić osuđuju ubistvo

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić najoštrije osuđuju ubistvo odbornika u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica Dimitrija Janićijevića.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

13:18

Default images

Nikolić je zatražio brzo otkrivanje počinilaca zločina.

"Ovaj zločin je pokušaj da se dodatno zaplaši srpska zajednica na Kosovu i Metohiji i naruši sav trud koji je naša zemlja uložila da bi se stabilizovale prilike u južnoj srpskoj pokrajini. Zbog toga je neophodno brzo otkrit počinioce ovog zločina", istakao je Nikolić.

"Ovaj napad na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji kao i svi prethodni koji su se dešavali prethodnih godina neće pokolebati Republiku Srbiju da i na ovom delu svoje teritorije stvori uslove za bezbedan život za sve građane", ocenio je predsednik Republike.

Ivica Dačić ponudio je pomoć Srbije Euleksu i Kforu u istrazi.

"Svaki oblik destabilizacije prilika i nasilja preti da naruši mir i bezbednost građana", rekao je premijer novinarima u Palati Srbija, gde je razgovarao sa šefom Europola Robom Vejnrajtom. Premijer je kazao da ne zna kakav je motiv ubistva odbornika, ali je ukazao da će taj zločin imati političke posledice, jer je ubijen političar.

"Ne znam kakve su pobude, ni razlozi, niti povodi, ali pošto je reč i o pripadniku političke organizacije, onima koji su učestvovali na nedavno organizovanim lokalnim izborima, svakako da ima političke implikacije i posledice", rekao je Dačić novinarima posle potpisivanja Operativnog sporazuma između Srbije i Evropola.

"Mi ćemo apsolutno pružiti svaku moguću pomoć i podršku istrazi da se dođe do počinilaca", rekao je Dačić.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin osudio je ubistvo Janićijevića, istakavši da je to udar na život i sigurnost svakog žitelja tog grada, bez obzira na nacionalnost, ali i na dijalog Beograda i Prištine.

"Ne tražim od međunarodne zajednice samo da pronađe počinioca ovog gnusnog akta, već nudim i pomoć da se prona]e ubica ili ubice", rekao je Vulin novinarima, dodavši da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći kako bi doprinela pronalaženju odgovornih.

Prema njegovim rečima, ubistvo je napad na dijalog Beograda i Prištine koji je, kako je podsetio, pokrenut upravo zato da bi ljudi na Kosovu i Metohiji živeli mirnije. "Ako se ovakve stvari dešavaju, to znači da u tome još nismo uspeli", rekao je Vulin.

Janićijević, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Samostalne liberalne stranke, ubijen je rano jutros ispred svoje kuće u severnoj Kosovskoj Mitrovici. U njega je nepoznati počinilac ispalio više hitaca iz automatskog oružja.

Ovo ubistvo osudile su i vlasti u Prištini, kao i međunarodni predstavnici i politički subjekti s Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: