Ubijen odbornik u Mitrovici

Noćas, pola sata posle ponoći, hicima iz automatskog oružja, ubijen odbornik u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica Dimitrije Janićijević. Hoti: Istraga u toku.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.01.2014.

07:04

Default images

Janićijević (35) je ubijen ispred svoje kuće koja se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Ulici rudarske čete, a kako javlja dopisnik B92, u mitrovačku bolnicu dovezen je bez znakova života. U Janićijevića je, pošto je izašao iz vozila, pucalo za sada nepoznato lice, koje je najverovatnije ispalilo pet ili šest metaka iz automatskog oružja.

Motivi i počinilac ubistva zasad nisu poznati.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović potvrdio je danas da je Janićijević, bez znakova života, dovezen u bolnicu 42 minuta iza ponoći i da je imao višestruke povrede - više od deset rana nanetih vatrenim oružjem na grudima i stomaku.

"Pokušali smo reanimaciju, koja je trajala više od pola sata, ali bez uspeha i njegova smrt je zvanično konstatovana u 01.13 sati", naveo je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.
Tanjug
Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Besim Hoti izjavio je da istragu povodom ubistva Janićijevića vode zajedno kosovska i Euleks policija. "Prema preliminarnim rezultatima istrage, verujemo da je žrtva upucana iz pištolja kalibra 9 mm. Telo je jutros prebačeno na Institut za sudsku medicinu u Prištini radi obdukcije", kazao je Hoti.

Slučaj je okarakterisan kao teško ubistvo, rekao je Hoti, navodeći da je policija informaciju o ubistvu dobila 30 minuta posle ponoći i odmah izašla na mesto zbivanja. On je naglasio da će kosovka policija i specijalna jedinica Euleksa voditi zajedno istragu povodom ovog slučaja i da je istraga u preliminarnoj fazi prikupljanja dokaza i uzimanja izjava.

Kada je u pitanju motiv, ništa ne isključujemo, rekao je Hoti i naveo da se slučaj može povezati sa nekim događajima iz prošlosti, pošto je ranije registrovano nekoliko napada na Janićijevića.

Zamenik regionalnog direktora kosovske policije je podsetio da su nepoznate osobe nekoliko puta pucale na Janićijevićev lokal u severnoj Kosovskoj Mitrovici, da mu je ispred lokala bačena i bomba, a da je ispod njegovog automobila bio postavljen eksploziv.

Ubijeni Janićijević (35) je bio i kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica na prethodnim lokalnim izborima na listi Samostalne liberalne stranke. Otac je troje dece, a četvrto je na putu. Bio je vlasnik prodavnice "Forneti".

Podsetimo, u Kosovskoj Mitrovici porasle su, ponovo, tenzije nakon što je Krstimir Pantić odbio da stupi na dužnost gradonačelnika Kosovske Mitrovice, nakon više pokušaja formiranja lokalnih organa vlasti i nakon dva kruga glasanja u tom gradu.

Neposredno pre lokalnih izbora na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovici bilo je nekoliko incidenata u kojima su napadani odbornici različitih lista koje su učestvovale na izborima, za šta su Srbi optuživali jedni druge, kao i eksplozija podmetnutih bombi.

Oštre osude ubistva

Tanjug
Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar izjavio je da je bio šokiran vestima o ubistvu Janićijevića.

"Kad god je život izgubljen, mi osećamo sažaljenje. Ali u situaciji tako složenoj kao što je sada na severu Kosova, u trenutku kada se formiraju legitimne i demokratske institucije, takvo ubistvo treba osuditi i celi slučaj što pre rešiti. Pozivamo na potpunu istragu, koristeći sve raspoložive snage kosovske policije. Obavešten sam da je pomoć Euleksa već obezbeđena kao što je to slučaj svaki put kada je vladavina prava bila u opasnosti na Kosovu", izjavio je Žbogar.

On je naglasio i da je "bilo kakva upotreba nasilja kao pokušaj zaustavljanja političkih promena ili suočavanja sa složenom socijalnom situacijom potpuno neprihvatljiva". "Lično sam upoznao gospodina Janićijevića pre prvog kruga izbora u Severnoj Mitrovici i sreo ga prošle subote kada je položio zakletvu kao član skupštine opštine. Još uvek se sećam njegove nade da će se politička i bezbednosna situacija na severu poboljšati nakon izbora, kao i njegovih namera da doprinese tome. Moje najiskrenije saučešće njegovoj porodici", naveo je Žbogar.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da istragu o ubistvu Dimitrija Janićijevića sprovode Euleksova Operativna grupa za Mitrovicu zajedno sa kosovskom policijom i Tužilaštvom. „Oni ulažu sve napore u rešavanje ovog slučaja“, kazala je Gudeljević Tanjugu i dodala da će autopsija biti izvršena tokom dana.

Portparolka misije EU na Kosovu je rekla da u ovom trenutku ne može pružiti više detalja dodajući da Euleks apeluje na sve one koji su bili svedoci napada ili poseduju bilo kakave informacije o tome, da kontaktiraju kosovsku policiju ili Euleks.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je žaljenje zbog ubistva Dimitrija Janićijevića i dodala da očekuje brzu istragu i privođenje pravdi počinilaca.

"Visoka predstavnica očekuje brzu istragu o ubistvu kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde. Svaka upotreba nasilja je apsolutno neprihvatljiva", navedeno je u saopštenju Eštonove.

Eštonova je uputila izraze saučešća Janićijevićevoj porodici i prijateljima.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Žan-Klod Šlumberže osudio je noćašnje ubistvo Dimitrija Janićijevića.

"Šokiran sam vešću o ubistvu Janićijevića i osuđujem taj akt", naglasio je Sslumberže u saopštenju.

Političke ličnosti na severu Kosova, podsetio je on, bile su meta više napada tokom predizborne kampanje, ali do sada ne sa takvim posledicama.
Šlumberže je kazao da je to apsolutno neprihvatljivo da izabrani zvaničnici budu meta na taj način.

"Janićicjević je bio postavljen da predstavlja interese svojih birača, što je nešto što mora da se poštuje u svakom demokratskom društvu"; naglasio je šef misije OEBS na Kosovu, izražavajući saučešće porodici ubijenog odbornika skupštine opštine severna Kosovska MItrovica.

Šlumberže je pozvao na nadležne vlasti da učine sve da istraže ovaj sraman krivični akt i privredu počinioce licu pravde. Privremeni organ Kosovske Mitrovice osudio je danas ubistvo odbornika u lokalnoj skupštini Dimitrija Janićijevića i zatražio hitnu reakciju
međunarodnih misija kako bi bili pronađeni počinioci.

Na vanrednoj sednici Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica odlučeno je da dan sahrane ubijenog Dimitrija Janićijevića bude dan žalosti u Kosovskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izrazio je najdublje i najiskrenije saučešće porodici ubijenog.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila ubistvo odbornika u Skupštini opštine severna Kosovska Mitrovica i člana Samostalne liberalne stranke Dimitrija Janićijevića.

Kancelarija zahteva od Euleksa i međunarodne zajednice da hitno rasvetle taj zločin i vinovnike privedu pravdi. "Pronalaženje zločinaca je imperativ kako bi se građanima Kosovske Mitrovice i cele Pokrajine obezbedila bezbednost i sigurnost", poručili su iz Kancelarije.

Ministar bez portfelja, zadužen za Kosovo, Aleksandar Vulin izjavio je ubistvo Janićijevića, napad na dijalog Beograda i Prištine.

"Mi smo dijalog pokrenuli da bi ljudi na Kosovu i Metohiji živeli mirnije, da se ovo ne bi dešavalo. Ako se ovo dešava, to znači da još uvek nismo uspeli u tom cilju", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Vulin je zatražio od međunarodne zajednice da nadje ubicu i ponudio pomoć Srbije za rešavanje tog zločina.

"Ovo je udar na svakodnevni život u Kosovskoj Mitrovici, udar na svakog stanovnika Kosovske Mitrovice, bez obzira na nacionalnost ili političko opredeljenje, ovo je praksa koja mora prestati", rekao je ministar.

Skupština Kosova i Metohije, koju su oformili odbornici raspuštenih skupština opština na severu Kosova, zatražila je danas hitno hapšenja ubice odbornika u skupštini opštine Kosovska Mitrovica Dimitrija Janićijevića.
Tanjug
U saopštenju skupštine, koju ne priznaje Vlada Srbije, navodi se da je to "mučko ubistvo" usmereno protiv građana Kosova i Metohije.

"Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački akt koji predstavlja još jedan udarac na slobodu građana na KIM i koji je uperen protiv srpskog naroda. Hitno zahtevamo da počinioci ovog gnusnog ubistva budu pronađeni i kažnjeni za svoja nedela", naveo je predsednik skupštine Slavko Stevanović.

I Samostalna liberalna stranka je najoštrije osudila ubistvo odbornika te stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice Dirmitrija Janićijevića i pozvala nadležne da pronađu počinioce. "Pozivamo nadležne organe da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce ovog kukavičkog čina", navodi se u saopštenju.

Ta stranka u saopštenju je porodici Dimitrija Janićijevića uputila najiskrenije saučešće.

Glavna izvršna službenica Administrativne kancelarije severne Mitrovice Adrijana Hodžić ocenila je da je ubistvo Janićijevića napad na mir i budućnost građana severne Mitrovice. Hodžićeva je pozvala nadležne da hitno otkriju i kazne počinioce ovog zločina.

Građanska inicijativa "Srpska" osudila je , kako se navodi, "podmuklo" ubistvo odbornika u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica. "Srpska" je zatražila hitnu reakciju međunarodnih organa u pronalaženju počinilaca, kao i razotkrivanje motiva zločina "kako se nešto ovako nikada više ne bi ponovilo".

"Ukoliko izostane adekvatna reakcija i počinioci ne budu otkriveni, doći će do opasne destabilizacije stanja, sa mogućnošću dalje eskalacije nasilja. Zato je odgovornost međunarodne zajednice i njihova misija sprovođenja reda i zakona na proveri", navodi se u saopštenju. Srpski pokret obnove najoštrije je osudio ubistvo i ocenio da to predstavlja politički i teroristički pucanj u mir na severu Kosova i Metohije, briselski sporazum i u evropski put Srbije i regiona.

"Očekujemo da će međunarodne snage na Kosovu i Metohiji u najkraćem roku rasvetliti ubistvo Janićijevića i privesti pravdi počinioce i nalogodavce", navodi se u saopštenju.

SPO ukazuje i na potrebu da se na Kosovu i Metohiji hitno onemogući delovanje, kako kažu, kriminalnih organizacija i "takozvanih paralenih službi bezbednosti iz vremena Slobodana Miloševića, koje su danas povezane sa određenim snagama u Beogradu".

Njihov cilj je, navodi SPO, stvaranje haosa, izazivanje sukoba na Kosovu i Metohiji i miniranje pregovora Srbije i EU o članstvu Srbije u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: