Žene i deca žrtve trgovine ljudima

Žene čine 43 odsto žrtava trgovine ljudima u Srbiji, a deca 42 odsto, dok je najveći broj slučajeva povezan s prostitucijom, navedeno je u izveštaju grupe GRETA

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2014.

00:33

Default images

Naime, grupa eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) je pozdravila u svom prvom izveštaju mere koje su preduzele srpske vlasti kroz razvoj sveobuhvatnog pravnog i političkog okvira i formiranje specijalizovanih struktura.

U izveštaju koji je dostavljen Tanjugu, GRETA je pohvalila sprovođenje prethodnog Akcionog plana i uključivanje civilnog društva u pripremi nove Nacionalne strategije i Akcionog plana.

Obaveza je vlasti Srbije, navedeno je u izveštaju, da osigura pravilnu identifikaciju svih žrtava trgovine ljudima i da im omogući pomoć predviđenu Konvencijom i zakonima Srbije.

Od Srbije se očekuje i da im pruži oporavak i izdavanje boravišnih dozvola i dodelu obeštećenja za žrtve trgovine ljudima.

GRETA posebno ističe važnost zaštite žrtava i svedoka trgovine ljudima od moguće odmazde ili zastrašivanja u toku istrage i sudskog postupka, navodeći da je to oblast u kojoj je potrebna potpuna primena zaštite ljudskih prava i žrtava u skladu s Konvencijom.

"Svi profesionalci koji mogu da dođu u kontakt sa žrtvama trgovine ljudima moraju da budu stalno informisani i obučeni o potrebi da se primeni pristup zasnovan na ljudskim pravima u akciji protiv trgovine ljudima na osnovu Konvencije i prakse Evropskog suda za ljudska prava", navedeno je u izveštaju.

GRETA navodi i da je obaveštena o dva slučaja trgovine ljudima u kojima su učestvovali policajci, jedan iz 2007. godine u Novom Pazaru, a drugi 2011. u Somboru, koji su bili uključeni u regrutovanje mladih žena za seksualnu eksploataciju.

U oba slučaja, navedeno je u izveštaju, policijski službenici su osuđeni za krivična dela.

GRETA je istakla da pozdravlja napore srpskih vlasti u oblasti međunarodne saradnje, pozivajući ih da je i dalje razvijaju, kao i da unaprede položaj Roma u Srbiji i spreče trgovinu pripadnicima romske populacije.

Konvencija o borbi protiv trgovine ljudima usvojena je na Ministarskom odboru Saveta Evrope 2005. godine, a Srbija je 2009. počela njenu primenu.

Prve godine zvanično je otkriveno 107 slučajeva trgovine ljudima u Srbiji, 61 slučaj registrovan je 2010, 76 u 2011, a 79 u 2012. godini.

Većina žrtava su srpske nacionalnosti, a glavne destinacije ljudi kojima se trgovalo bile su Ssvajcarska, Nemačka i Italija.

Najveći broj žrtava povezan je sa seksualnom eksploatacijom, ali su zabeleženi slučajevi trgovine zbog prisilnog rada, prosjačenja, kriminala i ilegalnog usvajanja.

Neslužbeni podaci iz prošle godine pokazuju da su u 80 odsto slučajeva unutrašnje trgovine ljudima žrtve bile žene i devojčice, dok 60 odsto ukupne trgovine ljudima predstavlja unutrašnja trgovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: