"2014. veoma važna za Srbiju i EU"

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je 2014. veoma važna za EU, kao i za Srbiju koja je ostvarila značajan napredak.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

21:54

Default images

Mislim da je ovo početak veoma važne godine za EU i za Srbiju. U maju će biti održani izbori za Evropski parlament, biće izabran novi šef diplomatije EU, sve u svemu biće to godina promena i izazova”, rekao je Devenport obraćajući se studentima sa Pravnog fakulteta.

“Govoreći o mestu Srbije u okviru strategije proširenja EU, on je istakao da “uprkos svim usponima i padovima EU vodi kontinuiranu politiku proširenja”, kao i da je “Srbija ostvarila značajan napredak” u tom procesu i da su pregovori sa njom u toku.

“Studenti Pravnog fakulteta su veoma stručni i interesuju se za evropske integracije i drago mi je da sa njima razgovaram uoči prve međuvladine konferencije 21. januara”, rekao je Devenport za Tanjug.

On je naglasio da će fokus u pregovorima biti na vladavini prava, osnovnim pravima, kao i merama borbe protiv kriminala i korupcije, podsećajući da će pregovori biti vođeni po modelu po kojem pregovara Crna Gora.

Devenport je, takođe, rekao da je sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, takođe, deo procesa, ocenivši da je Srbija veoma posvećena ostvarenju cilja koji je sticanje punopravnog člana EU i rekao da ne bi prihvatio posao šefa delegacije da nije tako.

Prema njegovim rečima, od ključnog značaja biće aktivno uključivanje civilnog društva u pregovore, posebno na ekspertskom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: