"Ćuruvija": AI pozdravlja hapšenje

Organizacija Amnesti internešnel je pozdravila hapšenje osumnjičenih za ubistvo sprskog novinara Slavka Ćuruvije i ocenila da se radi o "koraku prema pravdi".

Izvor: Beta

Sreda, 15.01.2014.

19:54

Default images

AI podseća da je Ćuruvija u martu 1999. godine osuđen za "širenje lažnih informacija", ali da je bio na slobodi pošto se žalio na presudu.

Ćuruvija je mesec dana kasnije ubijen ispred svog stana, sa 17 metaka u leđa.

AI je navela da je Ćuruviju u to vreme smatrala potencijalnim "zatočenikom sopstvene savesti" a da je njegovu smrt smatrala "vansudskim pogubljenjem".

AI podseća da su uoči Ćuruvijine smrti državna televizija i provladina štampa optužili Ćuruviju za pozdravljanje NATO vazdušnih napada na Srbiju, dok njegovi prijatelji tvrde da im se on protivio.

Organizacija ukazuje u saopštenju da su hapšenja osumnjičenih usledila nakon ustanovljavanja srpske vladine komisije za istragu nerešenih ubistava novinara, među kojima su Ćuruvija, Dada Vujasinović i Milan Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: