Izborna trka za BG počeće u petak

Predsednik Skupštine Srbije u petak će zvanično raspisati izbore u glavnom gradu Srbije, kada otpočinje i izborna kampanja, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2014.

09:37

Default images

Kako će najznačajnije stranke nastupiti na tim izborima - samostalno ili u koaliciji - konačno će biti poznato tek kada se do 25. januara donese odluka i o parlamentarnim izborima.

Naime, prema informacijama "Novosti", ukoliko Aleksandar Vučić bude rešio da se i vanredni republički izbori održe istovremeno s prestoničkim, stranke će se prvo dogovarati o koalicijama za državni nivo, koje će "preslikati" na gradski.

Ukoliko lider SNS odluči da se birališta otvaraju samo u glavnom gradu, gotovo da je izvestan spisak izbornih učesnika. Naprednjaci su, zasada, otvoreni za koaliciju sa NS, Pokretom socijalista i Ljajićevom SDPS, a nije isključeno savezništvo ni sa SPO.

Taj blok još nije odredio kandidata za gradonačelnika, a nije isključeno da to bude jedan od članova sadašnje Privremene uprave u Beogradu - Nebojša Čović ili Siniša Mali.

Kod socijalista je čista situacija. Prema saznanjima "Novosti", oni će izaći pred birače sa PUPS i JS, a otvoreni su i za pregovore sa Ljajićevim SDPS. Očekuju samo izbore u Beogradu, na kojima će im kandidat za gradonačelnika biti Aleksandar Antić. "Vanrednih parlamentanih izbora ne bi trebalo da bude i ja ih ne tražim. Da li će ih biti, to nije pitanje za mene", istakao je u ponedeljak premijer i lider SPS Ivica Dačić.

Ljajić ne isključuje ni samostalan nastup u Beogradu, a u tom slučaju bi kandidatkinja za gradonačelnika SDPS bila Tatjana Matić. "Prvo ćemo o koaliciji da pregovaramo sa SNS i SPS, a ako ne postignemo dogovor, otvoreni smo i za razgovore sa drugim strankama", kaže Ljajić.

Kako saznaju "Novosti" u taboru DSS, oni će samostalno izaći na prestoničke izbore, a najverovatniji kandidat za gradonačelnika biće Aleksandar Popović, potpredsednik stranke.

"Poslednja dešavanja na KiM u vezi sa konstituisanjem skupština opština, kao i „socijalna i moralna propast društva“, pokazatelj su da je vreme za vanredne parlamentarne izbore", smatra potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

Na beogradskom odmeravanju snaga prvi put će nastupiti i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića. Pre pregovora o koalicijama, oni čekaju i rasplet u DS, a bliža im je Tadićeva struja.

Dinkićev URS očekuje parlamentarne izbore, a u gradu su spremni za koaliciju sa Beogradskom inicijativom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: