Štajnmajer o jevrejskim naseljima

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer upozorio da nastavak širenja jevrejskih naselja nanosi štetu naporima da se postigne mirovni sporazum.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.01.2014.

23:09

Default images

Štajnmajerovu jednodnevnu posetu Izraelu, u cilju da razgovora o mirovnom procesu, donekle je omela smrt bivšeg izraelskog premijera Ariela Šarona, koji je danas sahranjen, navode svetske agencije.

On se s glavnim izraelskim pregovaračem, ministarkom pravde Cipi Livni, sastao jutros i onda prisustvovao komemoraciji i Šaronovoj sahrani pre nego što je otišao u Ramalu da se večeras sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

"Jasno je da nastavak izgradnje naselja stvarno nanosi štetu mirovnom procesu," rekao je on novinarima pre sastanka s Livni, naglasivši da Berlin takođe očekuje od Palestinaca "da urade svoj deo".

Nakon sastanka s Abasom, Štajnmaer je rekao da direktni mirovni pregovori, obnovljeni krajem jula prošle godine, ne bi smelo da budu ometeni novim najavama širenja naselja.

Izrael je prošle nedelje obelodanio planove o izgradnji još 1.800 novih domova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalimu, što je izazvalo kritike SAD i EU.

Međutim, nemački diplomata je izbegao pitanje o mogućim sankcijama EU protiv Izraela, najavivši samo da će diskutovati o naseljima sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom kasnije večeras.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da Ramala "čini sve moguće" da mirovni proces uspe i apelovao na evropski pritisak na Izrael zbog naselja.

Međutim, uprkos izraelskoj najavi širenja naselja, Štajnmajer je izrazio optimizam u odnosu na pregovore koji se vode, rekavši da je mirovni proces u "prilično odlučujućoj fazi" i da " šanse izgledaju bolje ovog puta nego pre".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: