Bajden o Izraelu i Palestini

Američki potpredsednik Džozef Bajden izrazio uverenje da bi Izrael i buduća država Palestina mogle da postanu "ostrvo stabilnosti" u turbulentnom regionu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2014.

19:58

Default images

Bajden se danas u Jerusalimu sastao s predsednikom Izraela Šimonom Peresom,

Bajden je došao u jednodnevnu posetu Izraelu, na sahranu bivšeg izraelskog premijera Arijela Šarona.

Čak i dok neredi potresaju Bliski istok, ocenio je Bajden, "jedno mesto, gde postoji mogućnost za ostrvo stabilnosti jeste između palestinskog i izraelskog naroda u dve sigurne države koje međusobno poštuju suverenitet i bezbednost".

Američki potpredsednik je takođe podsetio da dve strane moraju da donesu "teške odluke", izraživši uverenje da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu dorastao tom poslu, preneo je Ašošiejtid pres.

"Predsednik (SAD, Barak Obama) veruje i ja verujem da je to jedna od onih šansi i jedan od onih trenutaka u istoriji koje treba iskoristiti. Radi se o teškim odlukama, vrlo teškim odlukama i ja verujem kao vi, premijer (Netanijahu) im je dorastao", rekao je Bajden.

Peres je pozdravljajući Bajdena istakao da su svi svesni da bi trebalo da se odluka donese sada, da je teška, ali da mora da se otvori prozor, jer, kako je rekao, i sam bog zna kada će se to ponovo desiti.

On je izrazio uverenje da izraelska vlada, predvođena Netanijahuom, to shvata ozbiljno i da je predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas "ozbiljan i pravi partner".

"Verujem da postoji ozbiljan pokušaj da se donese prava odluka i da postoji samo jedna - dve države za dva naroda", rekao je izraelski predsednik, pohvalivši nastojanja američkog državnog sekretara Džona Kerija da doprinese sklapanju sporazuma o miru .

Izraelski predsednik je istakao da veruje u Kerijevu energiju i doprinos i da ima promena i na izraelskoj i arapskoj strani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: