"KM nije u krizi, Srbi upravljaju"

Predsednik GI SDP Oliver Ivanović izjavio je danas da Severnoj Mitrovici ne preti kriza, ali da je važno naći rešenje za gradonačelnika ovog grada.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.01.2014.

13:13

Default images

"Ne mislim da je pred nama kriza, prosto, skupština opštine Severna Mitrovica je konstituisana čim je 17 od ukupno 19 odbornika potpisalo izjave", rekao je Ivanović dodajući da se nada da će i preostala dva odbornika to uraditi narednih dana.

U izjavi Tanjugu Ivanović je rekao da je važno da se što pre nađe rešnje gradonačelnika Mitrovice, jer situacija kakva je trenutno nije predviđena zakonom.

Do sada se, naime, kako je naveo, nikada nije dogodilo da neko učestvuje u izbornom procesu i nakon što dobije mandat na izborima odustane od njega.

"Vrlo čudna situacija", konstatovao je Ivanović.

On je dodao da u velikoj meri zavisi od dogovora sa predstavnicima Srpske da li će Severna Mitrovica imati stabilnu vlast, naglasivši da je on lično spreman da se i "sa ovakvim Pantićem" dogovara i razgovara u interesu građana, te da napravi s njima koaliciju.

Ivanović je ponovio da sa 12 odbornika Srpske i SDP, od ukupno 19 u skupštini opštine, Srbi imaju stabilnu većinu i da mogu upravljati gradom, "ako bude dobre volje sa druge strane".

"Mislim, međutim, da će tu biti dosta posla i za Kancelariju za Kosovo i Metohiju i Vladu Srbije, jer oni moraju to da usklade i da usklade ponašanje pojedinaca prema potrebama i situaciji na terenu. Situacija u Mitrovici može da se reflektuje na situaciju u Srbiji. Ja sebi nikada neću dozvoliti da ugrozim poziciju Srbije, a da li će to važiti za druge ne znam", tvrdi Ivanović.

Proces konstituisanja opštinskih struktura i svečana sednica održana u subotu kasno uveče, prema Ivanovićem rečima, protekli su apsolutno statusno neutralno i, kako kaže, nije bilo ničega iritirajućeg za srpsku stranu.

"Normalno da smo zbog toga morali odustati od svih simbola jer bi u protivnom insistiranje na našim simbolima značilo da Albanci insistiraju na svojim a to bi moglo da bude prilično neugodno", naveo je Ivanović, koji je podsetio da se od samog početka u kampanju ušlo bez simbola, kako bi građanima bio omogućeno da rešavaju lokalne probleme.

"Ponekad, međutim, neko pokušava da i na lokalnom nivou vodi visoku politiku, što nikada nije dobro", zaključio je Ivanović.

Podsetimo, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je konstitusanje srpskih opština na severu Kosova rešenje kojim se otvara put da se ide napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: